V Bratislave sa začal Tatra Summit, príde 300 hostí z Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hrad, Bratislavský hrad
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. novembra (WEBNOVINY) – V Bratislave sa v utorok 11. novembra začala medzinárodná konferencia Tatra Summit, ktorá potvrvá do 13. novembra a zíde sa na nej približne 300 hostí z celej Európy.

Verejné investície na podporu rastu podľa Kažimíra nestačia

Investície do rastu hospodárstva by mali podporiť nové nástroje. Konštatoval to Peter Kažimír spolu s Andrejom Babišom. Ako tvrdí, investovať z verejných zdrojov v súčasnosti nestačí. Najmä v situácii, keď je Slovensko ako člen eurozóny zaviazané pokračovať v znižovaní deficitu.

„Máme zúžený priestor na verejné investície, ktoré sa budeme snažiť nahradiť inovatívnymi nástrojmi,“ vyhlásil Kažimír. Hovoril pritom o projekte Slovenského investičného holdingu, ktorého časť kapitálu budú tvoriť aj prostriedky z eurofondov. To je novinka aj v rámci únie. Podľa Kažimíra je však Brusel v prípravách projektu nápomocný. Financovanie investícií cez Slovenský investičný holding je pritom nastavené na revolvingovom princípe. Pre Kažimíra je takéto nastavenie prijateľnejšie, ako formát grantov.

Ministri sa zároveň vyjadrili aj k stimulovaniu investícií cez daňové úľavy. Práve jedna z Babišových firiem, Duslo Šaľa, pritom o takéto úľavy žiada. Podľa Babiša sú daňové úľavy súčasťou stredoeurópskej súťaže o investorov. Za ideálne ich nepovažuje ani Kažimír, ak by sme ich však neposkytovali, investície by sme nezískali. „Ideálne by bolo súťažiť podnikateľským prostredím, ale to by muselo byť nebo na zemi,“ hovorí.

TATRA SUMMIT: TB Kažimíra a Babiša
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

O rozdeľovaní investícií bude diskutovať Task Force

Na konferencii sa zúčastnia aj bývalý európsky komisár pre rozšírenie Günther Verheugen, bývalí premiéri Poľska, Talianska a Maďarska Jan Krzysztof Bielecki, Enrico Letta a Gordon Bajnai, podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ako aj ministri financií Slovenska, Českej republiky a Rumunska Peter Kažimír, Andrej Babiš a Ioana Petrescová.

Prídu aj zástupcovia podnikateľského sektora ako Daniel Křetínský z EPH, George Babcoke z U.S. Steel Košice či Andreas Treichl z Erste Bank Group.

Hovoriť sa bude o investíciách do veľkých európskych projektov. Ako uviedol minister financií Peter Kažimír v spoločnom vyhlásení so štátnym tajomníkom rezortu Vazilom Hudákom, o rozdeľovaní investícií bude na konferencii diskutovať Špeciálna pracovná skupina EÚ (Task Force) pre investície.

Organizátorom Tatra Summitu je Centrum pre európske záležitosti, člen Stredoeurópskej strategickej rady, v spolupráci s ministerstvom financií a bruselský think tank Bruegel. Súčasťou podujatia bude po prvý raz aj Tatra Summit Investičné fórum. Stredoeurópska strategická rada je tiež organizátorom bezpečnostnej konferencie Globsec, ktorá sa koná každoročne v Bratislave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišDaniel KřetinskýEnrico LettaGordon BajnaiMaroš ŠefčovičPeter Kažimír