Obrazom: Povstalci na Ukrajine majú kontroverzné voľby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V povstaleckom Novorusku sa konajú voľby
Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky napriek odmietavému postoju OSN, EÚ, USA i samotnej ukrajinskej vlády spustili parlamentné a prezidentské voľby. Ukrajina, 2. novembra 2014. Foto: SITA/AP

DONECK 2. novembra (WEBNOVINY) – Samozvané úrady Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky napriek odmietavému postoju OSN, EÚ, USA i samotnej ukrajinskej vlády v nedeľu spustili parlamentné a prezidentské voľby. Úrady napriek absencii voličských zoznamov pripravili milióny hlasovacích lístkov.

Obrazom: V povstaleckom Novorusku sa konajú voľby

Voliči majú na výber dve strany

V Donecku sú na výber dve strany, pričom jasným favoritom na lídra je Aleksander Zacharčenko, ktorý má dvoch protikandidátov. Zacharčenko región Donbasu nedávno prirovnal k Spojeným arabským emirátom. Poukázal pritom na zásoby nerastných surovín, pričom rozdiel je podľa neho iba v tom, že „oni tam nemajú vojnu a my áno“.

V Luhansku je favoritom súčasný líder Igor Plotnický, ktorý má troch rivalov. Voliči si budú môcť vybrať medzi tromi stranami. Približne 500 volebných miestností sa zavrie o 20. hodine tamojšieho času (18:00 SEČ). Podľa informácií ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti bude na hlasovanie dohliadať približne 30 medzinárodných pozorovateľov z Česka, Grécka, Francúzska, Nemecka i Slovenska.

Obrazom: Predčasné parlamentné voľby na Ukrajine

Lídri lákajú ľudí na lepšiu sociálnu situáciu

Samozvaní lídri okrem iného sľubujú obyvateľom východoukrajinských regiónov zlepšenie sociálnej situácie a v spolupráci s Ruskom zabezpečenie energetickej sebestačnosti. Tamojšie povstalecké úrady ešte začiatkom októbra oznámili plány založiť vlastné centrálne banky a daňové úrady. Pred týždňom taktiež odmietli zmenu na zimný čas, čím sa symbolicky priblížili k Moskve. Pripravuje sa vraj taktiež novoruská hymna.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si vyžiadala tisíce obetí. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí. Ukrajinský parlament následne schválil priznanie osobitného štatútu obom separatistickým oblastiam, ktorý má dočasne rozšíriť ich autonómiu. Kyjev plánoval vypísať voľby v regióne na začiatok decembra.

Video: Prípravy na voľby v povstaleckom Novorusku

.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať