Vykopávky pri hrade nenahradia garáže, sľubuje Jarjabek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hrad bratislavsky archeologia
Pohľad na odkryté archeologické náleziská v areáli Bratislavského hradu. Bratislava, 3. júl 2014. Foto: SITA/Katarína Acélová

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Všetky rímske vykopávky v areáli Bratislavského hradu budú podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru Dušana Jarjabka (Smer-SD) zachované. Členovia kultúrneho výboru na podnet Jozefa Viskupiča (OĽaNO) vykonali v areáli hradu poslanecký prieskum.

„Rímsky múrik a dva stĺpy, ktoré sa našli, budú zachované. Urobené sú archeologické opatrenia, aby aj nasledujúce generácie mohli vidieť, ako to bolo,“ povedal po prieskume pre agentúru SITA Jarjabek. Podľa neho nájdené historické artefakty budú zakonzervované a dostatočne viditeľné aj pre ďalšie generácie.

Na likvidáciu tisíc rokov starých pamiatok z čias rímskej ríše upozorňoval nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina. V súčasnosti totiž prebieha výstavba podzemných garáží pri Bratislavskom hrade. Podľa Hlinu hrozí, že pamiatky zaniknú kvôli miestam na parkovanie pre poslancov. „Ničia nálezy z obdobia rímskej ríše, ničia vykopávky staroslovanského osídlenia z 9. storočia,“ napísal Hlina na sociálnej sieti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaDušan Jarjabek
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky