Valkovu vraždu zatiaľ neobjasnili, jeho údajnú zbraň skúmajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Valko
Od vraždy Ernesta Valka ubehli dva roky. Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Vražda renomovaného právnika Ernesta Valka zostáva neobjasnená aj po takmer štyroch rokoch. Zastreleného ho našli bývalá manželka s dcérou 8. novembra 2010 večer v jeho dome v Limbachu.

Do domu sa prišli pozrieť, lebo nezdvíhal mobilný telefón. Viac svetla do prípadu možno prinesie údajná Valkova zbraň, ktorú v októbri našli na dne Kučišdorfskej priehrady pri Pezinku. Tú pre úpravy vypúšťali vodohospodári.

Údajnú Valkovu zbraň poslali na skúmanie

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka pre agentúru SITA uviedol, že „v tejto chvíli môžu potvrdiť len možnú súvislosť medzi nálezom a vyšetrovaním závažnej trestnej činnosti“. Nájdenú zbraň odoslali na znalecké skúmanie, iné skutočnosti v súčasnosti z taktického hľadiska nie je vhodné zverejniť, dodal Slivka.

Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky pred rokom pre Hospodárske noviny uviedol, že vyšetrovateľ už pozná meno pravdepodobného vraha a motív vraždy. „Teraz sme vo fáze, keď potrebujeme nájsť jeden, dva dôkazy, aby sme mohli vzniesť obvinenie,“ uviedol.

Noviny vtedy tvrdili, že vražda nemá podľa ich informácií súvisieť s lúpežou, ako v minulosti hovoril vtedajší policajný prezident Jaroslav Spišiak. Vtedy sa totiž pracovalo aj s verziou, že známy advokát mohol zomrieť preto, že doma prekvapil zlodeja a mohlo ísť o náhodnú vraždu. „Pri takýchto skutkoch a pri takejto závažnej trestnej činnosti, z môjho profesionálneho hľadiska a praxe, náhody neexistujú,“ reagoval Šufliarsky.

Obrazom: Pohreb Ernesta Valka na Martinskom cintoríne

V prípade vraj objavili novú stopu

Začiatkom tohto roka bola medializovaná informácia, že v prípade sa objavila nová stopa, ktorá môže políciu posunúť k obvineniu páchateľa. Šéf Národnej kriminálnej agentúry Daniel Goga pre Hospodárske noviny uviedol, že majú stopu, ktorá by mohla zúžiť vyšetrovanie na jednu verziu. „Po preverení novej stopy budeme aj my vedieť, aj keď možno nie so stopercentnou istotou, či to bola lúpežná vražda, alebo nie,“ uviedol v januári.

V máji sa zas v súvislosti s Valkovou vraždou hovorilo o tom, že polícia už má sčasti preverenú stopu, ktorá smerovala do zahraničia. Polícia v tejto súvislosti požiadala o právnu pomoc zo zahraničia. „Ten úkon bol sčasti vykonaný, teraz je otázka jeho vyhodnotenia, či priniesol to, čo sme očakávali, prípadne, či je nutné vykonať na základe tohto úkonu ešte ďalšie dôkazné prostriedky,“ uviedol vtedy policajný prezident Tibor Gašpar.

Tieto medializované informácie nechcel Slivka komentovať. Uviedol, že „okrem už doposiaľ poskytnutých informácií k trestnému konaniu ďalšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ernest ValkoJaroslav SpišiakPeter ŠufliarskyTibor Gašpar