Obžalovali päť neonacistov, ktorí útočili pred barom v Nitre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Neonacisti, nitra
Foto: printscreen youtube.com

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Generálna prokuratúra podala obžalobu na zvyšných obvinených v kauze minuloročnej bitky pred barom Mariatchi v Nitre.

„Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR dňa 29. októbra 2014 podala na Okresný súd Nitra obžalobu na piatich obvinených z minuloročného októbrového útoku pred barom Mariatchi,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Ako dodala, obžalobu podali za prečin výtržníctva v súbehu so zločinom ublíženia na zdraví v štádiu pokusu, spáchaných formou spolupáchateľstva.

Jeden z páchateľov dostal len pokutu

Prvý trest za útok pred nitrianskym barom Mariatchi padol v októbri. Denník Sme vtedy informoval, že jeden z aktérov bitky, profesionálny vojak Tomáš S., vinu priznal a dohodol sa s prokuratúrou. Za dva kopance do hlavy dostal pokutu 400 eur. Vojak musí podľa Sme zaplatiť okrem pokuty aj škodu Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorá liečila jednu z obetí. Vyčíslili ju na 12,60 eura.

Bitka pred barom sa odohrala vlani v októbri, zachytáva ju nižšie uvedené video z bezpečnostných kamier. Päticu mužov, ktorí sa podľa polície útoku na ľudí z nitrianskeho baru dopustili, zadržali a obvinili až 28. januára, keď video zverejnili médiá. Dva dni po tom ich nechala prokurátorka prepustiť, hoci polícia pripravila návrh na ich väzbu. Postup prokuratúry stál neskôr miesto okresného prokurátora v Nitre Igora Senešiho, ktorého odvolal generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Video: Neonacisti terorizujú študentov v Nitre

Útočníkom hrozí do 12 rokov väzenia

Skupina mužov z kartárskeho klubu, ktorý sídli oproti študentskému baru Mariatchi, na videu surovo bije ľudí z baru. Partia mladých mužov zaútočila po hádke a konflikte s obsluhou. Útok sa stal v noci z 5. na 6. októbra 2013. Pri incidente sa zranili traja ľudia, podľa lekárskej správy si ich zranenia nevyžiadali pri správnom liečebnom postupe čas liečenia viac ako 42 dní. Vyšetrovateľ obvinil 24-ročného Dušana V., 21-ročného Petra S., 26-ročného Borisa H., 33-ročného Martina B. a 24-ročného Michala P. zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Hrozí im trest odňatia slobody na päť až 12 rokov.

V súvislosti s nitrianskym barom sa spomína aj druhý útok, ktorý sa stal na prelome rokov a pri ktorom vážne zranili aj majiteľa podniku. Trojica mladíkov sa dobýjala do baru a poškodila okná. Majiteľ podniku sa snažil výtržníkov odfotiť, no 39-ročného muža výtržníci napadli a zlomili mu nohu. V tomto druhom prípade boli iní útočníci aj iní poškodení – policajti stíhajú trojicu, ktorá môže v prípade dokázania viny za mrežami stráviť štyri až desať rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír Čižnár