Všetky návrhy opozíce sa tento rok nestihnú prerokovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozicia
Opoziční poslanci sa rozhodli bojkotovať hlasovanie v parlamente. Bratislava, 10. september 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. novembra (WEBNOVINY) – Časť zo šesťdesiatich opozičných poslaneckých návrhov zákonov pravdepodobne parlament prerokuje až na januárovej schôdzi národnej rady.

Za tri týždne októbrového zasadnutia, ktoré sa skončilo v piatok, stihlo plénum prediskutovať iba osem opozičných návrhov noviel a zákonov, ďalších 60 presunul predseda parlamentu Pavol Paška na novembrovo-decembrovú schôdzu.

Novely opozície o voľbách až po voľbách

Viac ako sedemdesiat opozičných zákonov sa nakopilo preto, že v septembri s výnimkou Alojza Hlinu opozícia stiahla všetky svoje predložené zákony. Urobila tak na znak protestu voči tomu, že v úvode septembrovej schôdze pri schvaľovaní programu na podnet predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej vládna strana vyradila z programu desať opozičných noviel. Laššáková to odôvodnila tým, že návrhy sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať po voľbách.

Návrhy poslancov Smeru-SD, týkajúce sa komunálnych problémov, strana Roberta Fica na programe septembrovej schôdze nechala, všetky sa aj prerokovali a schválili. Viacero z týchto návrhov o problémoch miest a obcí predkladali vládni poslanci, ktorí budú kandidovať v komunálnych voľbách. Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku je to v poriadku, keďže išlo o návrhy v druhom čítaní, ktoré poslanci Smeru-SD do národnej rady predložili už pred letom.

V októbri mal parlament rokovať o opozičných návrhoch, ktoré neprerokoval v septembri a k nim sa pridali nové opozičné zákony predložené v októbri. Na poslednú schôdzu v roku k nim opozícia môže predložiť ďalšie návrhy.

Parlament
Foto: ilustračné, Thinkstockphotos

Všetky opozičné návrhy sa tento rok nestihnú prerokovať

Na schôdzi na prelome novembra a decembra sa schvaľuje štátny rozpočet na budúci rok, zákonu roka sa prispôsobuje aj priebeh schôdze. Poslanci za necelé štyri týždne pravdepodobne nestihnú prerokovať všetkých 60 opozičných návrhov, neprerokované body sa zrejme presunú na januárové zasadnutie.

Medzi neprerokovanými opozičnými návrhmi je napríklad novela ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali podrobnejšie majetkové priznania ako dnes. Opozičné strany presadzujú aj zrušenie amnestií vydaných premiérom a zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom.

Most-Híd predložil novelu zákona o štátnom občianstve SR, návrh reaguje na súčasný stav, keď občania prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli. Novela má podľa Gábora Gála odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže v súčasnosti nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo. „Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010,“ vysvetlil SaS vypracovalo novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chcú liberáli zaviesť inštitút predmanželských a manželských zmlúv. SaS navrhuje, aby si snúbenci alebo manželia prostredníctvom zmlúv mohli slobodne upraviť svoje majetkové pomery.

Paška obvinil opozíciu z obštrukcie

Paška množstvo opozičných návrhov pred časom označil za obštrukciu, ktorou sa opozičné strany snažia o znefunkčňovanie parlamentu. Predseda parlamentu pripomenul, že na 15. novembra vypísal voľby do komunálnych samospráv. „Na rozdiel od opozície, ktorá robí politiku v bratislavských kaviarňach a na facebooku, ja to neprijmem. Smer-SD robí politiku medzi ľuďmi a pre ľudí. Preto poslanci NR SR za Smer-SD pôjdu do obcí a miest a budú sa stretávať s ľuďmi, počúvať, čo ich trápi a využijú svoju legislatívnu iniciatívu na zlepšenie života ľudí na Slovensku,“ zdôraznil v prvej polovici októbra Paška.

Opozícia si pre postup vládneho Smeru-SD vynútila koncom septembra mimoriadnu schôdzu, na ktorej prerokovali päť opozičných zákonov z desiatky vypustených začiatkom septembra. Smer-SD nepodporil novelu, ktorá zavádzala princíp jeden mandát stačí – teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť zároveň na pozíciách starostov, primátorov a predsedov vyšších územných celkov. S

Strana Roberta Fica zamietla aj návrh, ktorým kresťanskí demokrati presadzovali zavedenie princípu jedného platu. Poslanci za volené funkcie by podľa návrhu mohli poberať iba jeden plat. Smer-SD túto novelu zamietol v parlamente už druhý raz, prvýkrát tak urobil začiatkom roka. Samotný premiér pritom vláde predstavil podobný návrh zákona o jednom plate pre poslancov národnej rady. Opozícia neuspela ani s novelou, ktorá mala zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax, neprešiel ani návrh na dvojkolovú voľbu starostov a primátorov. Smer-SD zamietol aj právnu normu, podľa ktorej chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky