Dekan rozdelil šiestim ľuďom Katolíckej univerzity 114-tisíc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katolícka univerzita v Ružomberku
Univerzitná knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku Foto: ilustračnéSITA/arch.sk/Vladimir Yurkovic

BRATISLAVA 4. novembra (WEBNOVINY) – Šesť pracovníkov Katolíckej univerzity v Ružomberku si v minulom roku medzi sebou rozdelilo presne 114 028 eur. Odmenu im podpísal dekan filozofickej fakulty Marián Kuna, informuje o tom denník Nový Čas. Najnižšia odmena pre dekanovu tajomníčku Máriu Debnárovú bola tesne nad 10-tisíc eur, pričom Ján Hrkút sa tešil z viac ako 30-tisíc eur.

„Ide o osoby, ktorých mesačný plat je zložený z tarifného platu a z osobného príplatku spravidla v maximálnej možnej výške. Celkovo v roku 2013 Marián Kuna vyplatil mimoriadne odmeny vo výške 243 311 eur pre 85 zamestnancov, priemerne boli jednému zamestnancovi vyplatené odmeny vo výške 2862 eur,“ konštatoval bývalý rektor Tadeusz Zasepa, podľa ktorého na iných fakultách školy vyplácali dekani tretinové odmeny.

Dekan informácie médií poprel

Z celkovej sumy určenej na odmeny teda putovala takmer polovica šiestim pracovníkom. To, za čo ich dostali, hovorca univerzity odmietol komentovať a nepovažoval za potrebné sa k celej kauze vyjadriť. „Je teraz po sviatkoch, máme stretnutia,“ povedal Novému Času hovorca František Trstenský.

Dekan Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Marián Kuna pre agentúru SITA povedal, že fakulta zvažuje právne kroky na ochranu svojho mena. „Je poľutovaniahodné, že viaceré médiá zverejnili zavádzajúce informácie o Filozofickej fakulte KU, ktoré porušujú nielen dobré mravy, ale aj platnú legislatívu. Odmeňovanie pracovníkov sa deje v súlade s platnou legislatívou. Podľa zákona sú všetky verejné informácie k dispozícii a osobné informácie nie je možné poskytovať. Ak niekto robí inak, buď úmyselne zavádza alebo je zavedený, respektíve koná v rozpore so zákonom,“ dodal Kuna.

Na podozrivé okolnosti upozornila aj pracovníčka

Mária Debnárová na otázky, za čo si ako nepedagogická zamestnankyňa vyslúžila viac ako 10-tisíc eur, nereagovala a pred redaktorkou podľa denníka doslova utiekla. Možnosť vyjadriť sa odmietli aj jej ďalší piati kolegovia.

Na pochybné univerzitné šafárenie upozornila okrem bývalého rektora a bývalej zamestnankyne inštitúcie aj súčasná pracovníčka, ktorá zo strachu o stratu práce nechcela byť menovaná a zároveň poukázala na fakt, že univerzita ešte prednedávnom vyhlásila zbierku v slovenských kostoloch. To, že časť z týchto prostriedkov možno skončila vo vreckách šiestich ľudí, ju šokovalo.

„Až na garanta filozofie ide o vedecky a pedagogicky pomerne bezvýznamných ľudí, avšak servilných k dekanovi fakulty. Uvedení vyučujúci nevyučovali doposiaľ v minulom a ani v tomto roku ani minimum hodín výučby týždenne, ktoré sú povinní odučiť ako asistenti, za čo však poberali plat plného úväzku, osobný príplatok a obrovské odmeny za svoju činnosť. Vo vedeckom a pedagogickom svete však toho veľa nedokázali,“ povedala zamestnankyňa univerzity.

Bývalému rektorovi sa šafárenie nepozdávalo

O rozdávaní univerzitných peňazí vedel svojho času aj bývalý rektor Tadeusz Zasepa, ktorý sa otvoreným listom obrátil na samotného dekana Kunu. Zasepovi neprekážali iba výška všetkých udelených odmien a odmeny šiestim zamestnancom, ale aj pokusy dekana Kunu o udelenie si odmien pre seba. Na rozdiel od podriadených dekana, odmeny pre Kunu by musel schváliť rektor, čo sa nestalo a vyvolalo na univerzite napätú atmosféru.

„Nevytvárajte opäť raz falošnú verejnú mienku zasielaním okružných listov pre malichernosti. Radšej pomôžte rozvoju KU. Toto je moje napomenutie a záverečné odporúčanie do Vášho budúceho pôsobenia na Filozofickej fakulte KU. Prosím, oceňte, že som doteraz nesiahol na Váš osobný plat, i keď by na to bolo veľa dôvodov. Ak však nezačnete rešpektovať štatutára univerzity a neprestanete sa cez zákulisia snažiť riadiť univerzitu, Vaša kariéra neskončí dobre,“ napísal bývalý rektor Zasepa v apríli dekanovi.

O pár týždňov nato Zasepa odstúpil zo svojej funkcie, pretože univerzita podľa neho nerobila nič s pochybným financovaním pedagogickej fakulty. Kuna je dekanom dodnes.

Vedenie univerzity sa vraj bude zaoberať rozdeľovaním odmien

Vedenie Katolíckej univerzity v Ružomberku sa bude zaoberať mimoriadnymi odmenami pre zamestnancov jej Filozofickej fakulty. „Hoci išlo o odmeny za rok 2013, súčasné vedenie Katolíckej univerzity, ktoré nastúpilo až v júni 2014, sa bude touto záležitosťou zaoberať. Snahou nového vedenia je prijať taký model priznávania odmien, ktorý bude primeraný podaným výkonom a zároveň bude motivačný,“ uviedlo vedenie Katolíckej univerzity v Ružomberku pre agentúru SITA. Hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová dodala, že vysoké školy sú autonómne, samostatné právne subjekty a preto ministerstvo nemôže riešiť to, čo sa v ich vnútri deje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tadeusz Zasępa
Firmy a inštitúcie Katolícka univerzita v Ružomberku