O mužovi, ktorý chcel zastreliť Fica, rozhodne krajský súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico smer
Neúspešný kandidát na prezidenta a predseda vlády Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

KOŠICE 4. novembra (WEBNOVINY) – Samosudca košického okresného súdu v utorok uznesením rozhodol, že Jozefa D., ktorý zavolal na tiesňovú linku polície a vyhrážal sa, že zastrelí kandidáta na prezidenta Roberta Fica, prepúšťa na slobodu s tým, že nejde o prečin útoku na verejného činiteľa, ale len o priestupok, ktorý odstupuje na prerokovanie okresnému úradu. Uznesenie nie je právoplatné. Proti nemu na mieste prokurátor podal sťažnosť, ktorú bude riešiť košický krajský súd.

Jozef D., ktorého na súd priviedla v putách eskorta väzenskej a justičnej stráže, sa vrátil do vyšetrovacej väzby, kde je už od marca. Skutok, z ktorého je obžalovaný, totiž spáchal v podmienke.

Jozef v opitosti žiadal od policajta zbraň

Ako v krátkom odôvodnení uviedol sudca, neboli splnené materiálne podmienky pre naplnenie skutkových znakov prečinu útoku na verejného činiteľa a jeho konanie nebolo takého charakteru, že by reálne ohrozilo subjekt, voči ktorému boli vyhrážky namierené. Podľa jeho mienky Fico ani nevie o vyhrážkach nejakého Jozefa D. z Pereša.

Samosudca ani nepredvolal Fica, aby vypovedal na súde. Na pojednávaní vystúpili len niekoľkí svedkovia a súdni znalci z odboru psychológie a psychiatrie. Súdna znalkyňa na utorkovom pojednávaní uviedla, že v triezvom stave by Jozef vyhrážku nenaplnil.

Prokurátor v utorok v záverečnej reči žiadal pre obžalovaného trest odňatia slobody na dolnej hranici sadzby so zaradením pre výkon do ústavu so stredným stupňom stráženia. Argumentoval, že obžalovaný po príchode policajnej hliadky vyhrážky nielen zopakoval, ale aj stupňoval, pričom dokonca žiadal od policajta zbraň. Uviedla, že skutok spáchal v čase opitosti, keď u neho dochádza k prejavom verbálnej agresivity, ktorá ani v minulosti neprešla do fyzických útokov.

Obhajca chcel oslobodenie spod žaloby

Obhajca naopak žiadal, aby súd Jozefa D. oslobodil spod obžaloby. Argumentoval, že svoju vyhrážku nemyslel vážne, keďže volal na políciu. Poukázal aj na to, že neboli naplnené materiálové znaky prečinu útoku na verejného činiteľa.

Jozefa D. prokurátor obžaloval z prečinu útoku na verejného činiteľa. Dopustil sa ho v marci tohto roku pred druhým kolom prezidentských volieb, keď opitý zavolal na políciu, že zastrelí kandidáta na prezidenta Roberta Fica. Obžalovaného, ktorý hral na počítači on line hru, rozčúlilo, že mu počas hry vyskakovala reklama kandidáta Fica. Jozef pripustil, že mal vtedy dosť vypité. Na súde tvrdil, že nie je vinný, pretože Fico bol v tom čase kandidátom na prezidenta a nie verejným činiteľom – predsedom vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico