Vláda si na výjazdovom rokovaní vychutná rusínske špeciality

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády Robert Fico (uprostred). Foto: SITA/Martin Havran

UBĽA 9. novembra (WEBNOVINY) – Výjazdové rokovanie vlády bude na budúci týždeň 12. novembra v Ubli v okrese Snina.

Obec chystá na zasadnutie kabinetu priestory v kultúrnom dome, ktorý má kapacitu 200 miest. Tlačová beseda sa bude konať asi 500 metrov ďalej v sobášnej sieni obecného úradu. Agentúru SITA o tom informovala starostka obce Nadežda Sirková.

Náklady nevedeli odhadnúť

Náklady spojené s konaním výjazdového rokovania vlády zatiaľ starostka nevedela odhadnúť. Obec by však nemala mať veľké výdavky, keďže stravu si zabezpečí formou cateringu Úrad vlády SR.

Sirková sa však stala akousi ich predĺženou rukou, lebo uplynulý týždeň bola dohliadnuť na ponukový list u dodávateľa stravovacích služieb. Starostka prezradila, že v hre je širšia ponuka, no väčšie šance dáva národným špecialitám.

Prim budú hrať domáce špeciality

Premiér a ministri by zrejme mali v Ubli ochutnať rusínske delikatesy, ako tatarčané pirohy so zemiakmi a bryndzou, ktoré sa pripravujú z pohánkovej múky, alebo pelmene – pirohy s mäsom. Ďalšie jedlo má zatiaľ tri verzie.

Na výber je fazuľová polievka, tiež vianočná z kyslej kapusty so slivkami alebo klasický slepačí vývar. Tunajšou špecialitou je divina z vysokej zveri, mal by to byť srnec alebo jeleň, ďalej je v hre bravčové pečené alebo kuracie medailónky. Regionálnou sladkou dobrotou je jablčník.

Dva kilometre od obce je hraničný priechod na Ukrajinu otvorený nonstop 24 hodín denne. V Ubli žije do 800 obyvateľov. Ich najväčším problémom je vysoká nezamestnanosť a cestovanie ďaleko za prácou. Istou náplasťou pre domorodcov je možnosť lacnejších nákupov za hranicou, najbližšie majú do obce Malyj Bereznyj. Podľa starostky prínosom hraničného priechodu v tesnej blízkosti obce je rozšírenie obchodného styku a rozvíjajúci sa turistický ruch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Vláda SR