OĽaNO chce zobrať štedré dôchodky bývalým eštebákom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová a poslankyňa NR SR Janka Šípošová (obe OĽaNO) predložili do podateľne Národnej rady SR návrh novely zákona, ktorým chcú upraviť zákon o protikomunistickom odboji a zákon o dani z príjmov.

Rokovať by sa o ňom malo na najbližšej schôdzi so začiatkom 25. novembra. Cieľom návrhu je ukončiť podľa nich nespravodlivý a neúctivý stav, nehodný demokratickej spoločnosti, keď bývalí príslušníci ŠtB poberajú obrovské výsluhové dôchodky, zatiaľ čo ich obete často živoria.

„Tí, čo roky boli utláčateľmi a prenasledovali nevinných, mučili ich a popierali ich základné ľudské práva, poberajú dnes nespravodlivo vysoké výsluhové dôchodky. Na druhej strane tí, čo trpeli vtedy, dôsledky prenasledovania znášajú doteraz. Majú nízke dôchodky aj preto, že vtedy nemohli pracovať alebo neskôr pracovali na slabo platených miestach,“ povedala pre agentúru SITA Janka Šípošová, ktorá je dcérou bývalého politického väzňa.

Touto novelou zákona poslankyne navrhujú plošné zníženie výsluhových dôchodkov bývalých eštebákov na polovicu. Zároveň navrhujú tieto peniaze použiť na jednorazový príspevok pre politických väzňov, resp. ich manželky, či manželov. „Suma 1000 eur pritom ani zďaleka nenahrádza hodnotu ľudského života, ktorý bol počas rokov komunizmu utláčaný a ničený,“ upozorňuje Erika Jurinová.

Poslankyne vyzývajú poslancov z ostatných politických klubov, aby návrh podporili a predsedu NR SR Pavla Pašku chcú požiadať, aby návrh zaradil na začiatok najbližšej schôdze, keď ešte bude doznievať spomienka na 25. výročie novembra 89. „Ani 25 rokov po nežnej revolúcii sme neboli schopní urobiť rázne kroky a odstrániť zvrátenosť vyplácania výsluhových dôchodkov príslušníkom Štátnej bezpečnosti. Je načase, aby sa to zmenilo,“ uzavrela Erika Jurinová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erika Jurinová