Ukrajina má čiernu listinu cudzincov, je medzi nimi i Slovák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Predčasné parlamentné voľby na Ukrajine
Ukrajinský vojak vhadzuje svoj hlasovací lístok do urny počas parlamentných volieb v Luhanskej oblasti. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Slovenská republika neuznáva tzv. republiky na východe Ukrajiny, nepovažuje konanie volieb v Donbase za legitímne a nevyslala na ne žiadnych pozorovateľov.

Rezort diplomacie tak reaguje na medializované informácie, podľa ktorých sa ako pozorovateľ na minulotýždňových voľbách v Doneckej oblasti zúčastnil aj jeden Slovák.

Obrazom: V povstaleckom Novorusku sa konali voľby

Diplomacia považuje voľby za porušenie mieru

„Rozhodnutie separatistov zorganizovať tieto tzv. voľby považujeme za porušenie Minských dohôd a kontraproduktívne k snahám o vyriešenie situácie na juhovýchode Ukrajiny. Ukrajina v tomto zmysle vydala vyhlásenie, v ktorom vyhlasuje, že osoby, ktoré sa zúčastnili na tomto svojvoľnom akte ako tzv. pozorovatelia, porušili vnútroštátnu legislatívu Ukrajiny a budú následne braní na zodpovednosť,“ tvrdí slovenské ministerstvo zahraničných vecí.

Ukrajinské ministerstvo vnútra v pondelok zverejnilo zoznam 18 cudzincov, ktorí sa cez víkend zúčastnili ako pozorovatelia na Kyjevom neuznaných voľbách separatistického vedenia v Doneckej oblasti. Rezort odsúdil ich konanie ako podieľanie sa na „nezákonných procesoch na územiach kontrolovaných v súčasnosti bandami a zahraničnými žoldniermi“ a získané informácie postúpil rozviedke SBU (Ukrajinská bezpečnostná služba) so žiadosťou o vyhodnotenie v súlade s ukrajinským právnym poriadkom.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ukrajina zverejnila čiernu listinu cudzincov

Ohlásil tiež kroky ministerstva zahraničných vecí, ktoré by malo cudzincov zaradiť do zoznamu neželaných osôb a ich účasť na „protiprávnej činnosti“ oznámiť orgánom v krajinách, odkiaľ pochádzajú. V zverejnenom zozname sa nachádza jeden Slovák ako aj občania Belgicka, Bulharska, Česka, Francúzska, Grécka, Maďarska, Rakúska, Srbska, Talianska a USA. Podľa ministerstva vnútra v Kyjeve, ktoré sa odvoláva na nemenovaných expertov, ide o zástupcov „najodpornejších protidemokratických politických síl vo svojich krajinách“.

Slovákom zaradeným do zoznamu je Viliam Longauer, tajomník Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ktorý podľa Kyjeva úzko spolupracuje s ruskou vládou obviňovanou z podporovania separatistov na východe Ukrajiny.

Zástupcov má na zozname aj Česko či Maďarsko

Ďalšími nechcenými pozorovateľmi sú český senátor a „bývalý komunista“ Jaroslav Doubrava, Ladislav Zemánek z českej euroskeptickej strany Nie Bruselu – Národná demokracia či Ukrajinec Oleksandr Hehaľčij žijúci v Česku, ktorý údajne podporuje separatistov na Zakarpatsku. Zástupcami Maďarska sú Béla Kovács a Márton Gyöngyösi z nacionalistickej strany Jobbik, jediným Rakúšanom je politik Ewald Stadler.

Český spravodajský portál iDnes.cz uvádza, že skupina pozorovateľov pricestovala na separatistické voľby pod záštitou organizácie Agentúra pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorej vznik údajne oznámili v predvečer hlasovania. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorej názov chce nové zoskupenie zrejme kopírovať, svojich zástupcov vyslať odmietla. Podľa zdrojov iDNES.cz sa pozorovatelia dostali na Ukrajinu zrejme nelegálne, a to cez jeden z priechodov kontrolovaných separatistami na hranici s Ruskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia