Festival Rockscape bol hlučný, organizátor dostal pokutu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA / AP

BANSKÁ BYSTRICA 5. novembra (WEBNOVINY) – Júlový hudobný festival Rockscape, ktorý bol prvým kultúrnym podujatím v zrekonštruovanom, predtým roky chátrajúcom mestskom amfiteátri v Banskej Bystrici, má aktuálnu dohru v podobe 400-eurovej pokuty za prekročenie limitu hluku. Občianskemu združeniu (OZ) Art 77 ako organizátorovi festivalu ju udelil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Ako informovala vedúca odboru hygieny banskobystrického RÚVZ Kvetoslava Koppová, merania hluku hygienici robili na základe podania jedného občana. Ten ešte pred začiatkom festivalu poukázal, že vzhľadom na umiestnenie amfiteátra bude nadmerným hlukom ovplyvňované rozsiahle obytné územie a veľký počet ľudí nielen v denných a večerných, ale i v nočných hodinách.

Hluku boli vystavení ľudia i zvieratá

Prvé meranie bolo 24. júla v čase od 20:00 hodiny do 23:45 pri rodinnom dome, vzdialenom od pódia amfiteátra 84 metrov. Podľa výsledkov bol vo večerných hodinách prípustný 50-decibelový limit prekročený o vyše 25 decibelov a v nočných hodinách 45-decibelový limit o takmer 24 decibelov. Na druhý deň sa rovnaké merania uskutočnili pri bytovom dome na Lazovnej ulici, vzdialenom zhruba 402 metrov od pódia amfiteátra.

Tam bola prípustná hodnota hluku prekročená večer o vyše deväť decibelov a v noci o vyše 14 decibelov. „Nadmerným hlukom, vysoko prekračujúcim limitné hodnoty, bolo ovplyvňované rozsiahle, husto obývané územie, pričom nadmernému hluku bola vystavená celá populácia vrátane citlivých populačných skupín, detí, starších ľudí, ľudí chronicky chorých, najmä na hypertenziu a kardiovaskulárne ochorenia, u ktorých je pobyt v hlučnom prostredí rizikovým faktorom a zhoršuje ich zdravotný stav,“ dodala Koppová.

Usporiadateľ sa chce voči pokute odvolať

Predseda OZ Art 77 Rastislav Škrinár pre agentúru SITA uviedol, že voči pokute sa odvolá. Zároveň v nej vidí ohrozenie akýchkoľvek ďalších exteriérových kultúrnych podujatí nielen vo vynovenom amfiteátri, pre ktorý bol festival Rockscape oficiálnym otvorením.

„Podľa zákona poruší tú hodnotu hluku čokoľvek. To znamená, že ak vznikne takýto precedens, Bystrica skončila so všetkými akciami. Dá sa to použiť proti jarmoku, ktorémukoľvek futbalovému zápasu, muzike na plážovom kúpalisku, Grilliade. Sťažovateľ presne vedel, čo má urobiť, postupoval podľa zákona. Môže to postihnúť celé Slovensko – stačí vedieť napísať sťažnosť a majú nástroj, ktorým môžu zrušiť všetky akcie,“ povedal Škrinár s tým, že pod hrozbou pokút až do výšky 20-tisíc eur nebude mať nikto chuť organizovať takéto podujatia. Ohrozený je aj ďalší ročník festivalu Rockscape, ktorý OZ Art 77 pripravuje na 19. a 20. júna budúceho roka.

„Konečne sme tu mali niečo medzinárodné. Bola to kultivovaná akcia bez akýchkoľvek výtržností a podobných problémov a takto to dopadne pre jedného chronického sťažovateľa. V tomto meste ale nežije len sťažovateľ, ale aj tisíce ľudí, ktoré sa na tie akcie tešia,“ uviedol Škrinár s tým, že v tejto súvislosti by sa mali prijať nejaké systémové opatrenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať