Prezident Kiska podpísal ústavný zákaz vývozu vody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voda pitna
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 5. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska podpísal novelu Ústavy SR, ktorá zakazuje vývoz vody mimo územia Slovenska. Agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

V rámci novely, ktorú parlament schválil 21. októbra, pribudne do 4. článku ústavy odsek, ktorý zakazuje cez hranice prepravovať vodu odobratú z vodných útvarov na území Slovenskej republiky dopravnými prostriedkami alebo potrubím.

Zákaz vývozu sa nevzťahuje na vodu na osobnú spotrebu, pitnú vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR a prírodnú minerálnu vodu balenú do spotrebiteľských obalov na území SR. Zákon rovnako umožňuje vývoz vody zo Slovenska na poskytnutie humanitárnej pomoci a pomoci v núdzových stavoch. Do ústavy pribudne aj odsek, podľa ktorého SR chráni nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech občanov a nasledujúcich generácií. Tento odsek do novely presadila opozičná SDKÚ-DS.

Zámer zakotviť do ústavy zákaz vývozu vody predstavili v júli predseda vlády Robert Fico a minister životného prostredia Peter Žiga. Reagovali tak na kritiku opozície, že novela vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú Žiga predložil do národnej rady začiatkom leta, umožní vyvážať vodu do zahraničia, čo v súčasnosti nie je možné. Naopak, ministerstvo tvrdilo, že v súčasnosti je možný nekontrolovateľný vývoz a novela tomu má zabrániť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaPeter ŽigaRobert Fico