V Bratislave pokrstia Viedenskú električku, dostala nový šat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Historická Viedenská električka oslavuje 100 rokov
Sto rokov od spustenia premávky si pripomína legendárna lokomotíva z roku 1913, ktorá jazdila po lokálnej dráhe Bratislava - Viedeň. V roku 2012 ju obnovili do jej pôvodnej podoby. Legendárnu Viedenskú električku previezli z Rakúska na Slovensko v roku 2011, keď ju zachránili pred zošrotovaním. Na snímke: Viedenská električka po rekonštrukcii. Foto: SITA/BSK

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Po vyše dvojročnej rekonštrukcii sa verejnosti predstaví legendárna Viedenská električka GANZ Eg 6. Slávnostné privítanie sa uskutoční už v piatok o 11:00 na Nábreží M. R. Štefánika v Bratislave. Agentúru SITA o tom informoval Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku.

Električka bude verejnosti prístupná počas celého víkendu, následne sa premiestni do Múzea dopravy na Šancovej ulici. „Symbolicky, k storočnici otvorenia miestnej dopravy Viedenskej električky, privážame stratenú Bratislavčanku späť domov. Podrobila sa náročnej rekonštrukcii do vystavovateľného stavu a veríme, že sa verejnosti bude páčiť,“ uviedol predseda Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy Michal Milata.

Obrazom: Historická Viedenská električka oslavávila 100 rokov

V piatok čaká električku slávnostné privítanie spojené s krstom. Počas víkendu 8. a 9. novembra bude prístupná verejnosti. Od utorka 11. novembra bude Viedenskú električku možné nájsť v Múzeu dopravy na Šancovej ulici, kde sa predstaví spolu s tematickou výstavou.

Elektrická lokálna železnica Bratislava – Viedeň bola v prevádzke v rokoch 1914 – 1945 a dotvárala neopakovateľnú charizmu Bratislavy. Po zániku lokálnej dráhy sa dve špeciálne vyrobené vozidlá pre bratislavský úsek, GANZ Eg 5 a 6, dostali do Rakúska.

Pôvodný majiteľ, firma Stern a Hafferl, sa vozidlo GANZ Eg 6 rozhodol ponúknuť na predaj alebo zošrotovanie. S pomocou partnerov a veľkého záujmu verejnosti sa električka nakoniec v roku 2011 vrátila domov do Bratislavy a následne prešla náročnou rekonštrukciou.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia