Štrajk strojvodcov zasiahne oslavy pádu Berlínskeho múru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecko zeleznica
Foto: ilustračné, SITA/AP

BERLÍN 6. novembra (WEBNOVINY) – Štvordňový štrajk strojvodcov nemeckých štátnych železníc, považovaný za najdlhší v nemeckej histórii, postihol od štvrtka osobnú dopravu a hrozí narušením osláv pri príležitosti pádu Berlínskeho múru.

Štrajk odborového zväzu GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer – Odborový zväz nemeckých rušňovodičov), ktorý má 20 000 členov, zasiahol tak medzimestskú, ako aj regionálnu dopravu a potrvá až do pondelka. Štátny železničný podnik Deutsche Bahn (DB) sa snaží získať súdny príkaz na zastavenie štrajku. GDL chce dosiahnuť, aby DB zamestnancom zvýšil platy o päť percent a skrátil pracovný čas. Rokovania medzi oboma stranami však v pondelok zlyhali.

Štvordňový štrajk vyvoláva obavy, že bude mať nepriaznivý dopad na asi dva milióny ľudí, ktorí plánujú pricestovať do Berlína na oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru. Spomienkové podujatia sa budú konať počas celého víkendu, medzi nimi koncerty či pouličný festival pri Brandenburskej bráne. Medzi očakávanými hosťami sú napríklad bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov. Štrajk bude mať navyše pravdepodobne dopad aj na víkendové zápasy nemeckej Bundesligy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michail Gorbačov