Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Prokurátorovi Krajskej prokuratúry Trnava v piatok doručili písomný pokyn z generálnej prokuratúry, ako ďalej postupovať v trestnom konaní v súvislosti s nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Tri trestné oznámenia

„Generálna prokuratúra sa musela k dnešnému dňu (k piatku, pozn. red.) vysporiadať okrem medializovaných informácií aj s tromi trestnými oznámeniami,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Jedno oznámenie bolo písomné, dve prišli e-mailom. Práve oznamovatelia e-mailových podaní mali zákonnú povinnosť oznámenia do troch dní ústne alebo písomne doplniť. Hneď po tejto lehote dostal trnavský prokurátor usmernenia pre ďalší postup.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pred týždňom pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali tender na kúpu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch.

Opozícia chce vidieť všetky tendre Medical Group

Opozícia pre kauzu predražených nákupov v zdravotníctve bude od ministerstva zdravotníctva požadovať zoznam všetkých tendrov, ktoré vyhrala spoločnosť Medical Group od roku 2006. Opoziční poslanci už iniciovali zvolanie mimoriadneho zasadnutia zdravotníckeho výboru, ktorý by sa mal uskutočniť na budúci týždeň.

„Najdôležitejšie je, aby sa do budúcnosti zabránilo tunelovaniu zdravotníctva,“ povedal v piatok novinárom poslanec za KDH Ivan Uhliarik. Zákonodarcovia opozičných strán sa budú zaujímať, prečo rezort zdravotníctva dva roky nekonal na základe listov, ktoré na ministerstvo zdravotníctva vo veci nákupu CT prístroja posielali zamestnanci piešťanskej nemocnice.

Ministerstvo nereagovalo na listy zamestnancov

Ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sa chce opozícia pýtať, aké kroky urobí, aby do budúcnosti zabránil predraženým nákupom, a tiež na to, kedy podá trestné oznámenie na správnu radu nominantov ministerstva zdravotníctva, ktorá predraženému nákupu nezabránila.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd László Sólymos považuje predražený nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou len za špičku ľadovca. „Chceme vedieť fakty, čísla, kde všade Medical vyhral verejné obstarávania,“ konštatoval. Opozícia podľa jeho slov bude iniciovať aj poslanecké prieskumy v nemocniciach v Martin a Prievidzi, aby preverili podozrenia z predražených nákupov v týchto zariadeniach. „Až keď budeme mať fakty a čísla, má zmysel zvolávať mimoriadnu schôdzu,“ povedal Sólymos. Zdôraznil, že kauzy predražených nákupov sa nemôžu zamiesť pod koberec.

Pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja nemocnicou v Piešťanoch prišla o kreslo ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer-SD).

Odporúčame aj:

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikJaromír ČižnárLászló SólymosRenáta ZmajkovičováZuzana Zvolenská