Fico musí podľa Matoviča padnúť, opozícia ho chce odvolať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády Robert Fico (uprostred). Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico bude po tretíkrát v tomto volebnom období čeliť odvolávaniu v parlamente. Návrh na vyslovenie nedôvery Ficovi podali dnes do parlamentu opoziční poslanci.

„Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára organizovaný systém, ktorý vedie k podpore klientelizmu a zneužívaniu verejných zdrojov a verejnej moci. Slovensko Ficova vláda posúva od demokracie západného typu k oligarchickému typu demokracie, v ktorom úzka skupina ľudí bohatne a väčšina chudobnie,“ odôvodnil podanie predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

To, čo sa dnes na Slovensku deje, je podľa neho v príkrom rozpore s ideálmi novembra. „Ľudia oprávnene hovoria – toto sme nechceli. Takáto vláda nemá morálne právo vládnuť krajine,“ dodal Kaník.

Premiér musí padnúť

„Vláda vytvára organizovaný systém, ktorý nesie znaky organizovaného zločinu,“ konštatoval líder OĽaNO Igor Matovič. Premiér preto podľa jeho slov musí padnúť. Smer podľa Matoviča najprv populistickými sľubmi nakúpil hlasy voličov, získal moc a teraz ju využíva tak, že tuneluje štátne peniaze, na ktoré sa poskladali všetci daňoví poplatníci.

„Korupcia nebola nikdy tak blízko premiérovi ako teraz,“ adresoval Ficovi nezaradený poslanec Martin Chren slová, ktoré v minulosti Fico použil na adresu Ivety Radičovej.

Ľudia si predstavovali iné vedenie spoločnosti

Blízkeho premiérovho priateľa Miroslava Výboha vyšetrujú podľa Chrena pre podozrenia z korupcie vo viacerých krajinách Európy, podozrenia v nekalých biznisov v zdravotníctve zasa smerujú k blízkemu Ficovmu straníckemu kolegovi Pavlovi Paškovi. Podľa Chrena takmer neprejde deň, v ktorom by sa nezverejnil škandál vládnej strany.

Poslanec za SaS Martin Poliačik zdôraznil, že vláda Smeru-SD postupuje v absolútnom protiklade s tým, ako si ľudia priali viesť spoločnosť v novembri ´89.

Pod návrh za odvolanie Fica sa podpísali poslanci za SDKÚ-DS, SaS, OĽaNO a časť nezaradených. Poslanci za Most-Híd a KDH Ficovo odvolávanie podpismi nepodporili.

Politické divadlo pred komunálnymi voľbami

Podľa hovorkyne predsedu vlády Roberta Fica Beatrice Szabóovej ide o neodôvodnený návrh, ktorý nemá ani podporu celej opozície a je len politickým divadlom pred komunálnymi voľbami.

Vláda Roberta Fica prijala zákon o ochrane oznamovateľov korupcie, zákon o financovaní politických strán, obmedzila možnosti hotovostných platieb do výšky 5 000 eur a zaviedla transparentné elektronické trhovisko pri verejnom obstarávaní – čiže urobila v boji proti korupcii viac než akákoľvek iná vláda. Všetky tieto kroky ocenila skupina GRECO pri Rade Európy, ktorá vyradila Slovensko zo svojho monitoringu,“ píše Szabóová v stanovisku, ktoré poskytla agentúre SITA.

Predseda parlamentu Pavol Paška zvolal 42. schôdzu Národnej rady SR na návrh 33 opozičných poslancov na sobotu 8. novembra na 18:30. Poslanci budú rokovať o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičĽudovít KaníkMartin ChrenMartin PoliačikPavol PaškaRobert Fico