Anketa o 17. novembri dala niektorým poslancom zabrať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
November 1989
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 16. novembra (WEBNOVINY) – Nie všetci oslovení poslanci parlamentu vedeli v ankete agentúry SITA odpovedať na otázky súvisiace s revolúciou v novembri 1989. Šiesti poslanci dostali dve otázky: Čo sa udialo 16. novembra 1989 v Bratislave? Kedy približne sa konali po Nežnej revolúcii prvé slobodné voľby do Slovenskej národnej rady?

Na prvú otázku odpovedali správne štyria zo šiestich oslovených zákonodarcov. „Študenti bratislavských vysokých škôl demonštrovali pred ministerstvom školstva a prešli mestom. Boli skôr, ako tí v Prahe,“ reagoval Július Brocka (KDH). „Priniesla z toho zábery v správach aj Slovenská televízia,“ spomenul si Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

„V Bratislave bol spomienkový pochod, predvoj k 17. novembru,“ zareagoval Miroslav Kadúc z OĽaNO. Študentský zraz spomenula aj poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS). „Určite bola nejaká protestná akcia,“ uviedol Árpád Érsek zo strany Most-Híd. Poslanec Jaroslav Baška (Smer-SD) si nespomenul.

Pri druhej otázke o slobodných voľbách uspeli len dvaja poslanci – Brocka a Kaník. „Bol to jún 1990. Pamätám si mítingy, bolo leto,“ vravel Kaník. „Kandidoval som do nich a odvtedy som v národnej rade,“ poznamenal Brocka. „Budem si to asi musieť osviežiť,“ priznal Kadúc.

Správnu odpoveď nevedeli ani poslanci Baška a Érsek. Nicholsonová sa s odpoveďou „január 1990“ tiež netrafila.

Zhromaždenie bratislavských študentov

sa konalo 16. novembra 1989, v predvečer Medzinárodného dňa študentstva. Z Mierového námestia sa sprievod pohol smerom k ministerstvu školstva. S jeho predstaviteľmi hovorili študenti o potrebe demokratizácie školstva.

Slobodné a demokratické voľby sa v Československu konali v júni 1990. Zvíťazila v nich Verejnosť proti násiliu, nasledovalo KDH, tretia bola Slovenská národná strana. V pondelok 17. novembra si pripomenieme 25. výročie začiatku Nežnej revolúcie, ktorá priniesla pád komunistického systému v Československu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Árpád ÉrsekJaroslav BaškaJúlius BrockaLucia NicholsonováĽudovít KaníkMiroslav Kadúc