Domáce spaľovanie odpadu je ilegálne, apelujú Priatelia Zeme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Skladka odpad poziar palenie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) – Domáce spaľovanie biologických odpadov môže uškodiť ľudskému zdraviu, navyše je nelegálne. Vyhlásili to v utorok v Bratislave na spoločnej tlačovej konferencii s predstaviteľmi hasičov, policajného zboru a ministerstva životného prostredia zástupcovia organizácie Priatelia Zeme – SPZ.

Informačnou kampaňou chce organizácia propagovať iné formy spracovania biologického odpadu z domácností, predovšetkým kompostovanie. Zároveň upozornili, že tak ako o iné odpady aj o biologické odpady má povinnosť postarať sa obec.

„Problémom domáceho spaľovania odpadov je predovšetkým nízka teplota horenia,“ povedal Martin Valentovič z organizácie Priatelia Zeme – SPZ. „Čím nižšia teplota, tým škodlivejšie látky sa dostávajú do ovzdušia,“ dodal s tým, že ľudia často do biologického odpadu pridávajú rôzne plasty a iné škodlivé látky.

Páliť odpad na priestranstve je nelegálne

Podľa Valentoviča zvyknú ľudia protestovať, keď v ich okolí chcú postaviť spaľovňu odpadu. Neuvedomujú si však, že domáce spaľovanie môže byť pre ich okolie škodlivejšie. Ľudia predovšetkým na vidieku podľa neho považujú túto činnosť za prirodzenú. „Pokiaľ niekto túto činnosť nahlási, stretne sa z väčším odsúdením ako ten, kto spaľuje a škodí okoliu,“ dodal.

„Podľa zákona o ochrane pred požiarmi je spaľovanie horľavých látok na otvorenom priestranstve nezákonné,“ povedal Pavol Komár z Odboru požiarnej prevencie Hasičského a záchranného zboru SR. „Fyzickým osobám za to hrozí pokuta vo výške 331 eur, právnickým osobám až do výšky 16 600 eur.“ Podľa Komára sú v niektorých prípadoch možné aj výnimky, musí ich však schváliť odbor starostlivosti o životné prostredie príslušného okresného úradu.

Takýmito prípadmi môžu byť napríklad prenosné ochorenia stromov. Pokuty za spaľovanie odpadu môže fyzickým osobám na základe zákona o odpadoch uložiť aj príslušný odbor starostlivosti o životné prostredie, a to do výšky 166 eur.

Spaľovanie je najhorší spôsob nakladania s odpadom

Podľa Branislava Moňoka z organizácie Priatelia Zeme – SPZ je spaľovanie najhorším spôsobom zbavovania sa odpadu. V mnohých obciach podľa neho existujú zberné dvory, kam môžu majitelia biologický odpad vyviezť. V prípade, že obec zberný dvor nemá, mala by podľa zákona zabezpečiť zber biologického odpadu tak, ako je to pri iných formách odpadu.

„Naše prieskumy hovoria, že čím má obec komfortnejší systém zberu odpadu, tým menej obyvatelia odpad spaľujú,“ povedal. Vhodným spôsobom spracovania biologického odpadu je podľa Moňoka kompostovanie, ktoré je efektívne a vracia do prírody potrebné a prospešné živiny. Ak majitelia nevedia, ako sa zbaviť biologického odpadu vo svojej domácnosti, môžu sa obrátiť po rady na internetovú stránku Kompost.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať