Pred úradom vlády bude nový pomník z časti Berlínskeho múru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Berlínskym múrom otriasli developeri
Nemecká developerská firma vodstránila časť slávneho Berlínskeho múru aj napriek tomu, že voči tomuto plánu priamo na mieste demonštrovali tisícky Nemcov. Úrady na miesto vyslali aj 250 príslušníkov polície, ktorí dohliadali na riadny priebeh búracích prác. Stavebníci odstránili štyri bloky vo východnej časti múru, kde chcú postaviť nové bytovky. Foto: SITA/AP Photo/dpa, Britta Pedersen

BRATISLAVA 11. novembra (WEBNOVINY) – Pred budovou Úradu vlády SR v Bratislave bude stáť nový pomník – fragment Berlínskeho múru dovezený z Nemecka.

Časť múru, ktorý kedysi rozdeľoval Berlín na dve časti a bol symbolom studenej vojny, sa na Slovensko rozhodlo priviezť občianske združenie Nenápadní hrdinovia. Ako informoval na utorňajšej tlačovej besede predseda združenia František Neupauer, fragment pôvodne chceli odhaliť počas stretnutia prezidentov V4 a Nemecka v nedeľu 16. novembra, v predvečer 25. výročia nežnej revolúcie.

Obrazom: November ’89 priniesol na Slovensko demokraciu

Pravdepodobne to však nestihnú, keďže sa čaká na súhlas mestského zastupiteľstva. Podľa Neupauera tak pomník pravdepodobne odhalia buď koncom roka, alebo 25. marca, v deň výročia sviečkovej manifestácie.

Pozostatok z Berlínskeho múru sa bude nachádzať na zelenej ploche pred oplotením úradu vlády, povedal architekt Klement Trizuljak. Pomníková komisia mesta podľa neho navrhla, aby časť fragmentu zasahovala aj do chodníka. Vytvorila by sa tak prekážka pri chôdzi a ľudia by si múr viac všímali.

„Prvá myšlienka bola umiestniť ho namiesto pomníka Marka Čulena,“ ozrejmil Trizuljak. Komisia mesta pre pamätníky však s premiestnením pomníka komunistického politika nesúhlasila. Na pomníku bude podľa Trizuljaka možno napísaný známy výrok amerického prezidenta Ronalda Reagana: „Pán Gorbačov, strhnite ten múr.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať