Z Donecka sa opäť ozýva streľba, bojuje sa o letisko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

DONECK 12. novembra (WEBNOVINY) – Z východoukrajinského mesta Doneck sa od stredy rána ozývajú výbuchy a intenzívna streľba napriek krehkému prímeriu, ktoré bolo uzavreté v septembri v Minsku. Korešpondent agentúry Reuters informoval, že podľa jeho informácií ide o delostrelecké ostreľovanie, nie je však jasné, z ktorej strany konfliktu prichádza.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa ukrajinských médií je terčom útoku donecké medzinárodné letisko, odkiaľ sa povstalci už mesiace snažia vytlačiť vládnych vojakov. Letisko je však údajne stále v rukách vlády.

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko ešte v utorok povedal, že na východ Ukrajiny prišli posily z Ruska, pričom vyjadril podozrenie, že povstalci pripravujú novú ofenzívu. „Ruskí žoldnieri posilňujú frontové línie,“ vyhlásil.

Doneck bol v nedeľu terčom najhoršieho ostreľovania a bombardovania za posledné mesiace. Povstalci obviňujú Kyjev zo začatia novej ofenzívy v oblasti.

Ukrajinská vláda zase obvinila Rusko z toho, že do oblasti Donbasu vyslala desiatky tankov, húfnic a nákladných vozidiel. Moskva tieto tvrdenia odmietla. Sedemmesačný konflikt na východe Ukrajiny si už vyžiadal viac než štyritisíc obetí na životoch.

Moskva odmietla obvinenia NATO o prítomnosti armády

Ruská vláda popiera prítomnosť svojej armády na východe susednej Ukrajiny. Ministerstvo obrany v stredajšom vyhlásení odmietlo obvinenia NATO, podľa ktorej hranicu s Ukrajinou v uplynulých troch dňoch prekročil konvoj z Ruska.

Podľa vedenia ruských ozbrojených síl za takýmito vyhláseniami „nie sú a ani neboli žiadne dôkazy“. Najvyšší veliteľ NATO Philip Breedlove však v utorok informoval o pozorovaní približne ôsmich ruských práporov zvláštneho určenia pozdĺž hranice s Ukrajinou, kde napriek prímeriu zo začiatku septembra pokračujú boje medzi vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistami.

Únia zvýšila humanitárnu pomoc pre Ukrajinu

Európska komisia (EK) zvýšila humanitárnu pomoc pre obyvateľov konfliktom postihnutej východnej Ukrajiny na celkovú sumu 32 miliónov eur.

V stredu o tom informovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová. Vyčlenená pomoc je určená na základné potreby pre najohrozenejšie vrstvy obyvateľstva vrátane potravín a zdravotníckych potrieb. Financie sa použijú aj na poskytnutie prístreškov pre ľudí, ktorí z nejakých dôvodov museli opustiť svoje domovy.

EK kladie dôraz aj na malé rozvojové projekty ako výstavba či rekonštrukcia škôl a zdravotníckych zariadení. „Európska únia zvyšuje svoju pomoc obyvateľom postihnutým konfliktom ako súčasť svojej celkovej podpory Ukrajiny,“ vyhlásila Mogheriniová, podľa ktorej civilisti následkom bojov čelia humanitárnej kríze.

EK vyhlásení konštatuje, že situácia v Doneckej a Luhanskej oblasti je kritická. Vážne poškodená je infraštruktúra ako aj rozvody vody a elektrickej energie. Tamojšie obyvateľstvo nutne potrebuje potraviny, vodu a hygienické a zdravotnícke potreby. EK uvádza, že svoje domovy v rámci Ukrajiny opustilo 440 000 ľudí, ďalších 488 000 ušlo do susedných krajín.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí, ktoré je však vo veľkom porušované.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Federica Mogheriniová