Premiér Fico vracia úder, chce hlavu Uhliarika alebo Figeľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Uhliarik
Robert Fico chce hlavu exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (na snímke). Foto: SITA/Jozef Jakubčo

UBĽA 12. novembra (WEBNOVINY) – Predseda vlády Robert Fico v stredu v Ubli informoval o škandalóznom prenájme a nákupe zdravotníckych prístrojov počas pôsobenia Ivana Uhliarika vo funkcii ministra zdravotníctva.

Vyjadril sa, že Uhliarik v tomto období podpísal aspoň deväť takýchto zmlúv, ktoré potom zrušila jeho nástupkyňa Zuzana Zvolenská. Za toto jeho správanie chce, aby odstúpil z postu poslanca NR SR.

Mal by ho na to vyzvať podpredseda parlamentu a predseda KDH Ján Figeľ, lebo nesie za to politickú zodpovednosť. Ak sa tak nestane, Fico plánuje iniciovať návrh na odvolanie Figeľa z postu podpredsedu NR SR.

Uhliarikova údajná plejáda prenájmov CT

Premiér prehlásil, že ich strana Smer-SD má v parlamente 76 hlasov na odvolanie Figeľa, ale s týmto návrhom určite pôjdu za poslancami Igorom Matovičom, Ľudovítom Kaníkom, Martinom Chrenom, Danielom Lipšicom, Martinom Poliačikom a ďalšími predsedami opozičných strán. Ak boli takí horliví pri pochybnostiach s nákupom CT prístroja v Piešťanoch, nemali by mať problém s odvolávaním za závažnejšie prechmaty.

Fico uviedol, že Uhliarik v čase pôsobenia vo funkcii ministra zdravotníctva podpísal zmluvu o prenájme CT prístroja na 21 mesiacov za 1,75 milióna eur. Vyjadril sa, že za jeho úradovania sa zistila celá plejáda podobných prenájmov. Spomenul zmluvu o prenájme špeciálneho bicykla na štyri dni za 30-tisíc eur.

Podobných zmlúv údajne bolo deväť v celkovej hodnote takmer 6,5 milióna eur. Všetky peniaze mali byť použité z eurofondov. V tom čase nastúpila na post už bývalá ministerka Zuzana Zvolenská a všetky tieto pochybné zmluvy zrušila. „Inak by nám hrozilo, že zaplatíme z vlastných peňazí na korekciách 1,6 milióna eur pokuty,” povedal Fico.

Obrazom: Vláda podnikla výjazdové rokovanie na východ Slovenska

Jednu z pochybných zmlúv mal podpísať Uhliarik

Minister zdravotníctva Viliam Čislák doplnil, že v roku 2013 sa skončil audit Európskej komisie a následne aj kontrola z ministerstva zdravotníctva a boli zistené mnohé pochybenia, ktoré určovali, že bude korekcia v rámci eurofondov vo výške minimálne 25 percent, týkalo sa to práve obdobia, keď zmluvy podpisoval Uhliarik.

Čislák konkretizoval, že jednu z pochybných zmlúv podpísal Uhliarik v roku 2011, týkala sa prenájmu prístrojov pre Východoslovenský ústav srdcovo-cievnych chorôb, kde len jeden prístroj, ktorého bežná kúpna cena je 250-tisíc eur, si chceli prenajať za 500-tisíc eur na 21 mesiacov. Spomenul aj prenájom rôznych cvičebných a rehabilitačných prístrojov, tlakomery, ultrazvuk, notebook, tlačiareň a ďalšie prístroje na vyhodnocovanie meraní za predražené ceny. Potvrdil, že takýchto zmlúv bolo deväť.

Fico povedal, že keď sa dozvedel o pochybnostiach o nákupe CT prístroja v Piešťanoch, okamžite konal a bezprecedentne vyvodil politickú zodpovednosť. Rovnako čaká, že bude postupovať aj opozícia a predovšetkým Figeľ.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Šéfka Medical Group končí, doplatila na kauzu CT prístroja

Šéfka piešťanskej nemocnice vraj neprešla výberovým konaním

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikJán FigeľRobert FicoViliam ČislákZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR