Berdych vyprášil Čiliča, Djokovič dal Wawrinkovi kanára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Djokovic
Srbský tenista Novak Djokovič v zápase proti Švajčiarovi Stanislasovi Wawrinkovi počas dvojhry ATP World Tour v Londýne. Veľká Británia, Londýn, 12. novembra 2014. Foto: SITA/AP

LONDÝN 12. novembra (WEBNOVINY) – LONDÝN 12. novembra (SITA) – Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil v záverečnom druhom zápase stredajšieho programu dvojhry na koncosezónnom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne v základnej A-skupine nad Švajčiarom Stanom Wawrinkom, trojkou podujatia, za 66 minút poľahky 6:3, 6:0. Zakončil forhendovým „winnerom“ popri čiare.

„Bez diskusie to bol z mojej strany skvelý zápas. Prvé tri gemy boli pomerne dlhé, ale vrátil som sa rýchlo do setu, dobre som doťahoval švihy mojich úderov a súper robil veľa nevynútených chýb. Stan nebol ani len blízko k svojmu optimu a mne sa výborne darilo predvádzať to, čo som si zaumienil,“ povedal Djokovič podľa BBC.

Obrazom: Berdych zničil Čiliča, Djokovič dal Wawrinkovi „kanára“

Djokovič spočiatku mal manko 0:2 a zdalo sa, že Wawrinka ho potrápi. Opak bol pravdou. Favorit totiž odvtedy získal päť hier v rade a v deviatom geme sa dopodával presvedčivo na 15 (po tom, ako na príjme v ôsmom nepremenil jeden setbal). Druhé dejstvo bolo ešte jednostrannejšie, zmenilo sa na „Noleho“ exhibíciu“. Ani ôsmy tohtoročný duel v singli v britskej metropole teda nepriniesol trojsetovú bitku.

Djokovič je krôčik od semifinále

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič je na prahu postupu do sobotňajšieho semifinále a potrebuje už len jeden úspech na tomto podujatí, aby si vlastnými silami bez ohľadu na výsledky Švajčiara Rogera Federera do konca sezóny (vrátane finále Davisovho pohára 21. – 23. novembra proti Francúzom v Lille) definitívne zabezpečil silvestrovanie na vrchole renkingu.

Djokovič síce ešte nemá absolútnu matematickú istotu prieniku do vyraďovacej časti, ale v piatok mu bude stačiť aj jeden set proti Čechovi Tomášovi Berdychovi alebo dokonca dvojsetový nezdar najviac o 10 hier. Znamená to, že potrebuje iba dva gemy.

Dvadsaťsedemročný Belehradčan Djokovič sa môže v Londýne stať prvým hráčom po 27 rokoch s čistým hetrikom triumfov na šampionáte. V sezónach 1985 – 1987 sa to podarilo Ivanovi Lendlovi. Čech získal trofej na „Masters“ aj v rokoch 1981 a 1982, Srb sa okrem ostatných dvoch edícií presadil už v sezóne 2008 v Šanghaji.

Berdych na Turnaji majstrov zničil Čiliča, vyhral aj Djokovič
Foto: SITA/AP

Držiteľ siedmich singlových grandslamových trofejí Djokovič dosiahol 29. úspech v hale bez prerušenia, čo je tretia najdlhšia séria v tzv. Open Ere po Američanovi Johnovi McEnroovi (59) a spomenutom Lendlovi (37). Pod strechou naposledy ťahal za kratší koniec na sklonku sezóny 2012 vo francúzskej metropole proti Američanovi Samovi Querrymu. Po októbrovom narodení synčeka Stefana je zatiaľ bez prehry. K Temži pricestoval po triumfe na podujatí ATP World Tour Masters 1000 v Paríži-Bercy.

Djokovič zvýšil v štatistike proti 29-ročnému hrdinovi januárových melbournských grandslamových Australian Open Wawrinkovi na 16:3. Revanšoval sa mu za tesnú prehru 6:2, 4:6, 2:6, 6:3, 7:9 zo štvrťfinále AO 2014. Nadviazal na úspech dvakrát 6:3 zo semifinále vlaňajších „Masters“. Zverenec Magnusa Normana Wawrinka inkasoval 50. prehru v kariére v hale. Stále však má solídnu šancu zopakovať si vlaňajší prienik medzi najlepších štyroch, ktorý vtedy zvládol ako debutant.

„Dnes ma síce súper ‚zabil‘, ale stále mám solídnu šancu dostať sa ďalej. Potrebujem teda hneď preladiť moju pozornosť na zápas s Čiličom. Nastúpim s vedomím, že ak ho zdolám, vyplynie z toho obrovská pravdepodobnosť môjho postupu. Musím akceptovať dnešok a zamerať sa na to, že som v stave predvádzať skvelý tenis. Na tomto turnaji som to ukázal proti Berdychovi. Darí sa mi aj na tréningoch, vo štvrtok sa musím dobre pripraviť,“ povedal Wawrinka.

Berdych „vyprášil“ Čiliča

Popoludní Berdych nasadený ako šiesty triumfoval chorvátskou osmičkou podujatia Marinom Čiličom za 76 minút jasne 6:3, 6:1. Dvadsaťdeväťročný finalista Wimbledonu 2010 práve v Londýne Berdych zachoval svoju kurióznu šampionátovú tradíciu. Zatiaľ čo v otváracích „rundách“ má skóre 0:5, v chronologicky druhých dueloch stojí 5:0.

Rodák z Valašského Meziříčí upravil v bilancii proti 26-ročnému debutantovi medzi elitou Čiličovi na 6:4 po minisérii dvoch nezdarov (v rámci nej 0:6 na sety). Revanšoval sa za prehru zo štvrťfinále newyorských grandslamových US Open 2014, na ktorých Chorvát napokon získal titul.

Berdych sa revanšoval za prehru, jasne prekonal Čiliča
Foto: SITA/AP

„Usiloval som sa predovšetkým koncentrovať na vlastnú hru, brať to po fiftínoch. Je príjemné, že to napokon vyústilo do víťazstva – každé sa ráta. S takouto konšteláciou veru už mám dosť skúseností. Zďaleka nie prvý raz na šampionáte som sa totiž musel vyrovnať so vstupným neúspechom. Zatiaľ som vždy dokázal nájsť recept na návrat,“ podotkol podľa BBC Berdych a pred piatkovým duelom s Djokovičom s úsmevom skonštatoval: „Nejaké rady? Zišli by sa… Pokúsim sa predviesť môj vrcholný tenis a uvidíme, k čomu to povedie. Azda sa mi bude dariť.“

Krajanom Goranom Ivaniševičom trénersky vedený Čilič má už len teoretickú nádej na prienik do vyraďovacej fázy. Zverenec Tomáša Krupu Berdych v nej bol v sezóne 2011. Štartuje piaty raz a má zápasovú bilanciu 6:9. Aspoň čiastočne sa rehabilitoval za pondelňajší debakel od Wawrinku. Čilič v ten deň prehral – zhodou okolností takisto dvakrát 1:6 – s Djokovičom.

Dvojhra – A-skupina:

Novak Djokovič (Srb.-1) – Stan Wawrinka (Švaj.-3) 6:3, 6:0 za 66 minút

Tomáš Berdych (ČR-6) – Marin Čilič (Chor.-8) 6:3, 6:1 za 76 minút

Tabuľka A-skupiny dvojhry:

1. Djokovič 2 2 0 4:0 24:5 4

2. Wawrinka 2 1 1 2:2 15:14 2

3. Berdych 2 1 1 2:2 14:16 2

4. Čilič 2 0 2 0:4 6:24 0

Legenda: poradie, dvojica, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Predchádzajúce výsledky: Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Tomáš Berdych (ČR-6) 6:1, 6:1, Novak Djokovič (Srb.-1) – Marin Čilič (Chor.-8) 6:1, 6:1

Tabuľka B-skupiny dvojhry:

1. Federer 2 1 0 4:0 25:12 4

2. Murray 2 1 1 2:2 21:20 2

3. Nišikori 2 1 1 2:2 17:20 2

4. Raonic 2 0 2 0:4 15:26 0

Legenda: poradie, dvojica, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Doterajšie výsledky: Roger Federer (Švaj.-2) – Milos Raonic (Kan.-7) 6:1, 7:6 (0), Kei Nišikori (Jap.-4) – Andy Murray (V. Brit.-5) 6:4, 6:4, Roger Federer (Švaj.-2) – Kei Nišikori (Jap.-4) 6:3, 6:2, Andy Murray (V. Brit.-5) – Milos Raonic (Kan.-7) 6:3, 7:5

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andy MurrayKei NišikoriMarin ČiličMilos RaonicNovak DjokovičRoger FedererStan WawrinkaTomáš Berdych