Ruské bombardéry budú hliadkovať aj v Mexickom zálive

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

MOSKVA 12. novembra (WEBNOVINY) – Rusko bude svoje strategické bombardéry dlhého doletu vysielať na pravidelné hliadkovacie misie siahajúce od Severného ľadového oceánu až po Karibik a Mexický záliv.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu to uviedol v stredajšom vyhlásení, ktoré Moskva zverejnila po tom, ako lietadlá NATO v októbri sledovali ruské stroje nad Čiernym a Baltským morom, ale aj nad šírym Atlantickým oceánom.

Aliancia vtedy označila zvýšenú prítomnosť ruského letectva v daných oblastiach za nezvyčajnú, narušenie vzdušného priestoru členských krajín však nezaznamenala.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa Šojgua budú bombardéry naďalej lietať pozdĺž ruských hraníc a nad Severným ľadovým oceánom. Dodal, že Rusko „v terajšej situácii musí udržiavať vojenskú prítomnosť v západnom Atlantiku a východnom Tichomorí ako aj v Karibiku a Mexickom zálive“. Šojgu tiež hovorí o zvyšovaní rýchlosti a trvania letov a z toho vyplývajúcich stúpajúcich nárokoch na údržbu.

Ruské strategické bombardéry schopné niesť jadrovú výzbroj vykonávali pravidelné hliadkovacie lety naprieč Atlantickým a Tichým oceánom v ére studenej vojny a vzdušné sily túto tradíciu obnovili po nástupe prezidenta Vladimira Putina. Misie sú v posledných rokoch častejšie, pričom najnovší vzostup je spájaný s napätím medzi Moskvou a Západom pre krízu na Ukrajine.

Rusko naďalej popiera, že by vysielalo svojich vojakov do východoukrajinských separatistických oblastí, ako tvrdia predstavitelia NATO, Šojgu však v stredu taktiež vyhlásil, že nezhody so Západom si budú vyžadovať posilnenie vojenskej prítomnosti na Kryme anektovanom v marci tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Šojgu