KDH vytiahlo ďalší údajne predražený tender, teraz v doprave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Visnove
Stavenisko budúceho tunela Višňové (úsek D1 Višňové - Dubná Skala). Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) – Trojnásobné predraženia pri verejných obstarávaniach sa podľa KDH objavujú v ďalších rezortoch. Po ministerstve zdravotníctva a školstva to je ministerstvo dopravy. „Na ministerstve dopravy sa obstarávalo trojnásobne predražene pri výstavbe tunela Žilina,“ vyhlásil vo štvrtok pred novinármi predseda KDH Ján Figeľ.

Poukázal na cenu jedného kilometra tunela Žilina v porovnaní s tunelom Višňové, ktorý je vzdialený len niekoľko kilometrov. „Tá je trojnásobne drahšia ako pri tuneli Višňové. Občania tak celkovo zaplatia viac o 38 miliónov eur,“ vysvetlil Figeľ. Podľa lídra KDH to ukazuje na systémové nastavenie pri verejných obstarávaniach v réžii Smeru.

Predraženie sa podľa Figeľa stáva pravidlom

„Trojnásobné predraženie nie je ničím neštandardným, ale skôr sa stáva pravidlom,“ dodal Figeľ. Za túto sumu by podľa neho mohol mať každý dôchodca vyšší vianočný dôchodok o 38 eur. „To je sociálna politika vlády Smeru,“ upozornil predseda KDH.

Ako v reakcii uviedol hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa, Figeľ porovnáva hrušky s jablkami. Náklady na výstavbu každého tunela závisia podľa neho od viacerých faktorov, najmä konkrétnej geológie a skladby nadložia. Geologické podmienky v lokalite tunela Žilina sú zásadne odlišné ako pri tuneli Višňové.

„Pán Figeľ by to mal vedieť, pretože to jasne vyplýva aj zo štátnych expertíz na tieto diaľničné úseky, ktoré boli k dispozícii aj počas jeho pôsobenia na ministerstve dopravy a ktoré nijako nespochybnil. Keby sme používali túto Figeľovu absurdnú metodiku, tak môžeme tvrdiť, že KDH predražilo tunel Šibenik pri Levoči o 8,3 milióna eur,“ povedal Kóňa.

Poukázali aj na súťaž na zváranie koľají na železniciach

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja pripomenulo, že cena za výstavbu úseku D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, ktorého súčasťou je aj tunel Žilina, je najnižšou ponukou z verejného obstarávania, ktoré je pod drobnohľadom Európskej komisie. Ide totiž podľa Kóňu o projekt spolufinancovaný z fondov EÚ.

Kresťanskí demokrati pripomínajú, že nešlo o jediné predražené verejné obstarávanie v rezorte dopravy. Podpredseda KDH Pavol Zajac poukázal na súťaž na zváranie koľají na železniciach. Železnice Slovenskej republiky si objednali v roku 2013 zváranie koľajníc, oproti roku 2011, keď rezort viedol Ján Figeľ, išlo o desaťnásobne vyšší objem prác.

„Jednotková cena tej istej firmy TSS Grade vzrástla za vlády Smeru o 30 percent. Prišlo tak k predraženiu o viac ako 2,5 milióna eur,“ povedal Zajac. Zdôraznil, že táto jednotková cena mala byť nižšia, keďže celkové množstvo je oveľa vyššie. „Ide o jasné rozkrádanie štátneho rozpočtu. ŽSR sú dotované zo štátneho rozpočtu,“ konštatoval Zajac.

Radičovej krok so zverejňovaním zmluvy

Ministerstvo dopravy a štátne firmy v jeho gescii sa tak podľa neho nijakým spôsobom nevymykajú z nastavenia Smeru. „Smer sa vracia do starých koľají z čias svojej prvej vlády s HZDS a SNS,“ poznamenal podpredseda KDH.

Rovnako pri ďalšej „kauze“, ktorú vo štvrtok vytiahli predstavitelia KDH, podľa Kóňu platí, že o dodávateľovi rozhodla najnižšia ponuka, pričom cenu stanovila elektronická aukcia. „Ak pán Figeľ pozná transparentnejšiu formu ako elektronickú aukciu, radi sa necháme poučiť,“ dodal Kóňa.

Všetky tieto kauzy by sme podľa kresťanských demokratov nepoznali, nebyť toho, že vláda Ivety Radičovej prijala zákon o povinnom zverejňovaní zmlúv. „Toto povinné zverejňovanie zmlúv v centrálnom registri považujem za najlepší antikorupčný prostriedok,“ uzavrel Zajac.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Šéfka Medical Group končí, doplatila na kauzu CT prístroja

Šéfka piešťanskej nemocnice vraj neprešla výberovým konaním

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľPavol Zajac
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie