Mladí čoraz dlhšie ostávajú u rodičov, dôvodov je viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rodina dieta rodic stary dochodca
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Mladí čoraz dlhšie zostávajú bývať u rodičov. Vyplýva to z Prognózy vývoja rodín a domácností na Slovensku do roku 2030, ktorú zostavili odborníci z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Podiel takýchto mladých sa podľa prognostikov v poslednom období značne zvýšil. Tento fakt významne vplýva na formovanie rodín a domácností.

Kým v roku 1991 žila v domácnosti s rodičmi tretina mužov vo veku 26 rokov, údaje z roku 2011 hovoria, že je to viac ako 60 percent. Na začiatku 90-tych rokov žilo s rodičmi necelých 17 percent mužov vo veku 30 rokov, v súčasnosti je to viac ako 40 percent.

Len o niečo nižšie čísla boli zaznamenané u žien. V roku 1991 žilo v domácnosti s rodičmi približne 13 percent žien vo veku 26 rokov, v roku 2011 to bolo viac ako 40 percent. Na začiatku 90-tych rokov bývalo u rodičov necelých sedem percent žien vo veku 30 rokov, dnes je to viac ako štvrtina žien.

K hlavným faktorom, ktorý sa podpisuje pod súčasné zmeny, patrí podľa prognostikov výrazný pokles sobášov a odkladanie manželstva do vyššieho veku a tiež rozvodovosť. Materstvo sa tiež posúva do vyššieho veku.

Prognostici predpokladajú, že časť manželských párov nielenže bude odkladať narodenie prvého dieťaťa od sobáša na neskôr, ale bude dochádzať aj k odmietaniu vstupu do rodičovstva. To zvyšuje riziko nenaplnených reprodukčných dráh.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SAV Slovenská akadémia vied