Na čelo Škótska prvý raz zasadne žena, referendum neplánuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nicola Sturgeon
Prvá žena na čele Škótska Nicola Sturgeon. Foto: SITA/ AP

LONDÝN 14. novembra (WEBNOVINY) – Líder nacionalistickej Škótskej národnej strany (SNP) Alex Salmond v piatok skončí na svojom poste a nahradí ho 44-ročná Nicola Sturgeonová. Stane sa tak na straníckom sneme v meste Perth. Sturgeonová, ktorá bola dlhoročnou zástupkyňou Salmonda, je jedinou kandidátkou na líderskú funkciu.

Odchádzajúci líder by mal v piatok vystúpiť s prejavom pred členmi strany, na druhý deň sa snemu prihovorí jeho nástupkyňa. Sturgeonová už dávnejšie vyhlásila, že v prípade jej vymenovania za škótsku premiérku v dohľadnom čase neplánuje usporiadať ďalšie referendum o nezávislosti Škótska. Chce však dohliadnuť na to, aby britský premiér David Cameron dodržal sľub o prenesení rozsiahlejších právomocí z centrálnej vlády v Londýne orgánom v Škótsku.

Salmond ohlásil odchod z funkcie krátko po septembrovom referende, v ktorom sa za oddelenie Škótska od zvyšku Spojeného kráľovstva vyslovilo takmer 45 percent voličov, zatiaľ čo viac ako 55 percent bolo proti. Stalo sa tak napriek intenzívnej kampani vedenej Salmondom. Účasť na hlasovaní dosiahla až 85 percent.

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alex SalmondDavid CameronNicola Sturgeonová