Slovákom sa darilo zamestnať i zvýšiť hrubý domáci produkt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obilie  and kosiť and žatva
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Slovenské hospodárstvo v treťom kvartáli medziročne reálne vzrástlo o 2,5 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR, podľa ktorého hrubý domáci produkt v treťom kvartáli vzrástol v rovnakej miere ako v druhom štvrťroku tohto roka.

Hrubý domáci produkt stúpol nad dve percentá

Hospodárstvo si udržalo solídny medzikvartálny rast, keď oproti druhému štvrťroku po sezónnom očistení údajov hrubý domáci produkt stúpol o 0,6 percenta, kým v druhom kvartáli rástol rovnako o 0,6 percenta.

V bežných cenách sa pritom od júla do konca septembra podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR vytvoril na Slovensku hrubý domáci produkt v objeme 19,855 miliárd eur, čo predstavuje medziročný nárast o 2,3 percenta. Spresnené výsledky hrubého domáceho produktu za tretí kvartál roku 2014 zverejní Štatistický úrad SR 3. decembra tohto roka.

Zverejnené údaje sú podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej dobrou správou. Zároveň podľa nej naznačujú, že napriek slabším mesačným výsledkom niektorých ekonomických ukazovateľov, napríklad priemyselnej výroby a maloobchodných tržieb, sa slovenskej ekonomike v treťom štvrťroku darilo. Stagnácia eurozóny, najmä Nemecka, ktoré je hlavným obchodným partnerom Slovenska, tak ešte nemala na slovenskú ekonomiku podľa Muchovej negatívny vplyv vďaka oživeniu nášho domácemu dopytu od začiatku roka.

Podľa makroekonóma bude posledný štvrťrok tohto roku slabší

„Očakávame, že hlavným zdrojom rastu bol podobne, ako v predošlých kvartáloch domáci dopyt s pozitívnym príspevkom domácností, vlády aj investícií,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Ako však povedal makroekonóm VÚB banky Andrej Arady, posledný štvrťrok tohto roku bude pravdepodobne slabší. V budúcom roku by ekonomika mohla podľa neho dosiahnuť podobný rast ako v tomto roku, pričom v tomto roku by to malo byť 2,4 percenta a v budúcom 2,6 percenta.

Ako povedal analytik ČSOB Marek Gábriš, výsledky za tretí štvrťrok sú zatiaľ relatívne priaznivé. Avšak spomalenie domáceho priemyslu ako aj výsledky exportu tovarov naznačujú podľa neho ďalšie oslabenie externého dopytu v závere roka 2014. No analytik Home Credit Michal Kozub si myslí, že ekonomika ako celok je v dobrej kondícii a nie je podľa neho dôvod, prečo by mala v najbližších mesiacoch prestať rásť.

Rástla aj zamestnanosť

Celková zamestnanosť na Slovensku dosiahla v treťom kvartáli tohto roka takmer 2,23 milióna osôb. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástla o 1,4 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť v porovnaní s tretím štvrťrokom 2013 zvýšila o 1,5 percenta a oproti druhému kvartálu tohto roka o 0,3 percenta.

V druhom štvrťroku tohto roka bolo na Slovensku zamestnaných takmer 2,22 milióna osôb, čo bol medziročný nárast o 1,4 percenta. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť v porovnaní s druhým štvrťrokom 2013 zvýšila o 1,4 percenta a oproti prvému kvartálu tohto roka o 0,5 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marek Gábriš