Mimovládky chcú Ukrajine pomôcť s reformami, čo žiada Únia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moskvou pochodovali tisícky odporcov vlády
Účastníčka protestu proti bojom na Ukrajine pózuje pred obrannou líniou vytvorenou miestnymi policajtmi. Rusko, Moskva, 21. septembra 2014. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Slovenské mimovládne organizácie chcú Ukrajine pomôcť s reformami, ktoré musí krajina urobiť v dôsledku plnenia asociačnej dohody s Európskou úniou.

Informovali o tom v piatok na tlačovej konferencii zástupcovia organizácií Nadácia otvorenej spoločnosti, Človek v ohrození, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku a Central European Policy Institute. Podľa nich je výhodou Slovenska, že má s podobnými reformami skúsenosti a tiež s nimi pomáhalo iným krajinám, napríklad na Balkáne. Ochotu pomôcť Ukrajine deklarovalo v spoločnej výzve 22 organizácií.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Prejavy vôle slobodných ľudí

„V dňoch, keď si pripomíname 25. výročie demokratických zmien na Slovensku, je správne pripomenúť, že nežná revolúcia i ukrajinský Majdan boli prejavmi vôle slobodných ľudí žiť dôstojne v slobodnej a demokratickej krajine,“ píše sa vo vyhlásení organizácií. Slovensko by sa podľa vyhlásenia malo správať ako dobrý sused a podporiť Ukrajinu v jej európskom smerovaní.

„To, čo sa momentálne deje na Ukrajine, je dôležité aj pre nás,“ povedal Milan Nič z Central European Policy Institute. Podľa Niča chcú mimovládne organizácie suplovať činnosti, ktoré by mala na Ukrajine vykonávať slovenská vláda. „Máme skúsenosti s budovaním občianskej spoločnosti. Navyše slovenský mimovládny sektor je považovaný za dobrú značku v krajinách, kde pôsobil, napríklad v Moldavsku alebo v Srbsku a inde na Balkáne,“ povedal Nič.

Do procesu treba zapojiť verejnosť

Podľa riaditeľa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexandra Dulebu potrebuje Ukrajina zreformovať ekonomický sektor, verejnú správu, zefektívniť energetiku a odštartovať boj proti korupcii. Slovenské skúsenosti s procesu európskej integrácie sú podľa neho užitočné. „My sme si týmto tiež prešli a činnosť mimovládnych organizácií pri tom pomohla,“ povedal.

Podľa Mareka Kapustu z Nadácie otvorenej spoločnosti môžu reformy na Ukrajine uspieť, len ak obyvateľstvo pochopí, že sú potrebné. „Treba do procesu zapojiť verejnosť a vysvetliť jej, že reformný proces nie je vždy príjemný a niekedy bolí. Aj nám počas reforiem pomáhali iní, preto sa nesmieme Ukrajine otočiť chrbtom.“ Podľa Kapustu chcú so svojím návrhom osloviť priamo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka počas jeho nedeľnej návštevy Slovenska. „Keď sme hovorili o našich návrhoch s ukrajinským veľvyslancom, bol nadšený. Dúfam, že sa stretnutie s prezidentom podarí,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať