Čarnogurský neoslávi november '89, nepozvali jeho manželku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Carnogursky
Ján Čarnogurský. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – Bývalý disident Ján Čarnogurský nepríde na slávnostné zhromaždenie pri príležitosti 25. výročia 17. novembra, ktoré organizuje Kancelária prezidenta Slovenskej republiky v nedeľu.

Dôvodom je fakt, že nepozvali aj jeho manželku. Zhromaždenie sa bude konať v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, ktoré má kapacitu niekoľko sto ľudí. Kolegyňa z Čarnogurského advokátskej kancelárie na jeho pokyn zavolala do prezidentskej kancelárie s tým, že buď pošlú pozvanie aj pre jeho manželku, alebo na zhromaždenie nepríde.

Obrazom: November ’89 priniesol na Slovensko demokraciu

„Moja manželka znášala so mnou útrapy disidentského života. Domové prehliadky, sledovanie na uliciach, keď som bol úplne bez zamestnania, bola hlavnou živiteľkou rodiny, keď ma zobrali do väzenia, nevedela, dokedy bude sama s deťmi. Pracovníčka prezidentskej kancelárie povedala do telefónu, že kapacita divadla je naplnená a nemôžu poslať pozvanie aj pre moju manželku,“ napísal Čarnogurský na sociálnej sieti.

Podľa hovorcu hlavy štátu Romana Krpelana pozvali toľko ľudí, koľko mohli. „Divadlo má kapacitu 500 osôb, pozvali sme toľkých, koľko sa dalo,“ povedal v piatok pre agentúru SITA. Pre Čarnogurského manželku ponúka miesto poslanec NR SR za Smer-SD Ľuboš Blaha.

Blaha stojí na Čarnogurského strane

„Nerozumiem, ako sa môže nenájsť miesto na oslavách novembra ’89 pre manželku Jána Čarnogurského. Mimochodom, ja som svoju účasť vo štvrtok odmietol, takže určite by sa jedno miesto navyše našlo, keby sa chcelo,“ povedal Blaha v piatok pre agentúru SITA.

Čarnogurský však bol na recepcii, ktorú organizoval pri príležitosti výročia nežnej revolúcie predseda NR SR Pavol Paška. Recepcia sa konala na Bratislavskom hrade vo štvrtok. Pozvanie znelo taktiež iba na Čarnogurského meno. „Kolegyňa z mojej kancelárie opäť zatelefonovala do kancelárie predsedu parlamentu a oznámila to isté, čo prezidentskej kancelárii: buď dostanem pozvanie aj pre manželku, alebo na recepciu neprídem. Z parlamentnej kancelárie sa ospravedlnili a poslali obratom pozvánku aj pre moju manželku,“ napísal Čarnogurský.

Carnogursky
Foto: Facebook.com/jan.carnogursky

Pozvanie vraj dostala aj Čarnogurského manželka

Kancelária prezidenta popoludní zverejnila stanovisko, z ktorého vyplýva, že pozvanie dostala aj Čarnogurského manželka. Marta Čarnogurská však nebola pozvaná ako manželka, ale ako človek, ktorý aktívne v novembrových dňoch pomáhal pádu režimu. „Pozvanie dostali napríklad aj pani Ilona Kusá a pani Marta Šimečková. Obe nie ako manželky, ale podobne ako pani Čarnogurská za ich úlohu počas novembrových dní,“ vysvetlil Krpelan.

Pozvánky išli podľa neho na meno a postupne, nie naraz. „Nie je vylúčené, že pozvánka pre pána Čarnogurského išla v inom čase ako pre pani Čarnogurskú,“ dodal. Sekretariát Čarnogurského advokátskej kancelárie však stále trvá na tom, že Marta Čarnogurská nedostala žiadnu pozvánku do miesta jej trvalého bydliska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján ČarnogurskýĽuboš BlahaPavol Paška