Putin pripomína ruské rezervy, vyrovnáme sa s každou krízou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prišiel na slávnostnú večeru v momente, keď predseda Európskej rady Herman Van Rompuy prednášal slávnostný prípitok. Foto: SITA/AP

MOSKVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Ekonomické sankcie zavedené proti Rusku pre ukrajinskú krízu sú v rozpore s princípmi skupiny krajín G20 ako aj v rozpore s medzinárodným právom.

Pred summitom G20 to v piatok konštatoval ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého má Rusko dostatočné rezervy, aby sa vyrovnalo s každou krízou. Líder Ruska priznal, že sankcie zo strany EÚ a USA do istej miery škodia jeho krajine, no škodia aj globálnej ekonomike. Zaviesť zákaz cestovania či zmraziť účty má podľa Putina právo len Organizácia Spojených národov.

Spojené štáty obvinil, že sankciami porušujú pravidlá organizácií a paktov, z ktorých niektoré sami vytvorili. Vyjadril presvedčenie, že Západ si skôr či neskôr uvedomí škodlivý dôsledok sankcií na medzinárodné obchodné vzťahy. Putin podľa vlastných slov nechce otvoriť tému sankcií na summite G20, pretože „by to nedávalo zmysel“.

V sobotu sa v austrálskom meste Brisbane začne dvojdňový summit krajín G20, ktorý sa má zaoberať otázkami svetovej ekonomiky. Zdá sa však, že pre zhoršujúce sa vzťahy medzi Západom a Ruskom sa dominantnou témou stretnutia najrozvinutejších a najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín sveta stane ukrajinská kríza.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Napätie pred začiatkom summitu je veľké, keďže Západ obviňuje ruského prezidenta Vladimíra Putina z eskalácie situácie vo východnej Ukrajine. Britský premiér David Cameron dokonca pohrozil Rusku ďalšími sankciami. Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce počas summitu hovoriť o ukrajinsko-ruskom konflikte a je pripravená priamo sa stretnúť s Putinom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováDavid CameronVladimir Putin