Harabin nechce zmrazenie platov sudcov, oslovil prokuratúru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin v piatok podal podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov.

Ako povedal Harabin pre agentúru SITA, nikto ho nedokáže presvedčiť, že nie je dostatok peňazí na platy sudcov, keď napríklad v zdravotníctve sa kupujú z verejných zdrojov medicínske prístroje za 1,3 milióna eur a viac a v Česku a Rakúsku obdobné prístroje vyššej kvality za 200 až 300-tisíc eur.

Harabin chce preskúmanie zodpovednosť poslancov

„Z navrhovaného zákona je zrejmé, že zákonodarný orgán by znovu preniesol svoju politickú zodpovednosť aj na subjekty, ktoré nemôžu byť subjektmi zodpovedajúcimi za hospodárenie republiky a za dlh verejnej správy. Je nepochybné, že financovanie novovytvorenej samostatnej funkcie predsedu Súdnej rady spolu s technickým a administratívnym aparátom, sa prenáša na plecia sudcov, ktorí cez ‚zrazené‘ platy zaplatia aj tieto nezmyslené náklady. Považujem postup poslancov za svojvoľný a typicky účelový. Sudcovia nesmú konať svojvoľne, tak prečo by sa mala tolerovať svojvôľa na strane poslancov,“ vyhlásil Harabin.

Podľa neho je potrebné preskúmať prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť poslancov NR SR, či sa nedopustili zneužívania právomoci verejného činiteľa alebo poškodzovania cudzích práv.

Platy ústavných činiteľov by nemali rásť

Na návrh skupiny poslancov Smeru-SD platy ústavných činiteľov opäť nemajú rásť. Návrh na zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov predložili v septembri, v októbri parlament novelu posunul do druhého čítania. Platy poslancov, členov vlády, ministrov, generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu ostanú zmrazené na úrovni platov z roku 2011.

Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov majú poberať plat na úrovni platov z roka 2012. Neporastú ani odmeny asistentov poslancov a výdavky na prevádzku poslaneckých kancelárií, ktoré zostanú v roku 2015 rovnaké ako v roku 2011. Vládna strana si od návrhu sľubuje úsporu výdavkov štátneho rozpočtu 14,1 milióna eur.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Harabin