Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

KOŠICE 16. novembra (WEBNOVINY) – Primátorom Košíc sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal opäť Richard Raši, ktorý kandidoval za stranu Smer-SD. Na voľbách sa v Košiciach zúčastnilo 34,45 percenta voličov.

Richardovi Rašimu dalo svoj hlas 35 838 voličov. Druhý skončil kandidát jedenásťčlennej koalície stredopravých strán Rudolf Bauer, ktorý získal 24 398 hlasoval. O oficiálnych výsledkoch komunálnych volieb v Košiciach oznámil v nedeľu popoludní na tlačovej besede predseda mestskej volebnej komisie Matúš Lemeš. V Košiciach sa na voľbách zúčastnilo 68 165 voličov, ktorí vo voľbách primátora odovzdali 65 436 platných hlasov. Raši dosiahol druhý najlepší výsledok v rámci Košíc, viac hlasov v komunálnych voľbách získal len Rudolf Schuster.

Raši dosiahol druhý najlepší výsledok v rámci Košíc

Košičania zároveň zvolili 41 mestských poslancov. V košickom zastupiteľstve bude najviac nezávislých poslancov v doterajšej histórii – 18. Strana Smer-SD získala 14 poslaneckých mandátov, pravica štyri mandáty, SIEŤ štyri mandáty a strana Právo a spravodlivosť jeden mandát. Raši dosiahol druhý najlepší výsledok v rámci Košíc, viac hlasov v komunálnych voľbách získal len Rudolf Schuster.

Prítomní členovia štábu a ďalší hostia, ktorí spolu s Rašim čakali na výsledky, začali skandovať Rašice, Rašice, Rašice. „Ďakujem všetkým Košičanom za prejavenú dôveru. Beriem to ako víťazstvo všetkých Košičanov. Beriem to ako zhodnotenie štvorročnej práce a ako záväzok, že všetci chceme spoločne meniť Košice,“ povedal Raši. Zdôraznil, že pre Košice to znamená pokračovanie v rozbehnutých projektoch a ďalší rozvoj. Verí, že Košice sa budú dynamicky ďalej rozvíjať.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

Rašimu pôjde o túžby obyvateľov

Nový primátor Košíc Richard Raši sa bude snažiť, aby sa túžby obyvateľov mesta pretavili do košickej reality. „Najdôležitejšie je to, aby vo vedení mesta boli ľudia, ktorým na Košiciach záleží. Môžete byť pravičiar, ľavičiar či bez politického názoru, no podstatné je, že máte radi Košice a ten, koho si ľudia zvolia, vyrieši ich problémy,“ povedal v TA3.

Minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák uviedol, že pravica sa snažila preniesť intrigy z veľkej politiky do komunálnej, pričom sa jedenásť subjektov rozhodlo poraziť Richarda Rašiho.

Košičania dali jasnú odpoveď jedenástim členom stredopravej koalície, ktorá chápala voľby ako nejaké referendum. „Výsledok je jasný a oni sami si musia urobiť poriadok sami so sebou, pretože robili hanbu tomu, čo je poslaním komunálnych politikov – starať sa občanov v meste,“ povedal Kaliňák. Doložil, že Košičania im jasne ukázali, že nechcú takých politikov.

Na Pereši urobila kandidátka rozruch, mohol za to bilbord

Ako povedal predseda košickej MVK Matúš Lemeš, v priebehu dňa členovia mestskej volebnej komisie (MVK) navštívili viacero okrskov. Museli preveriť aj podnet týkajúci sa podozrenia z porušenia moratória v košickej mestskej časti Pereš, kde kandidátka umiestnila svoj volebný billboard len pár metrov od budovy, v ktorej je volebná miestnosť. Podnet postúpili košickej obvodnej volebnej komisii.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Okolo bilbordu chodili voliči do volebnej miestnosti, na mieste bola aj hliadka polície. Policajti si bilbord odfotili a urobili zápis. Príslušník policajného zboru informoval predsedu miestnej volebnej komisie Jaroslava Lengyela, že zápis postúpia nadriadenému orgánu. Uviedol, že oni nemôžu bilbord odstrániť. „Volebná komisia sa tým zaberala a kandidátku som informoval. Tvrdila, že ona to konzultovala s právnikom a podľa nej nejde o porušenie volebného moratória,“ povedal Lengyel.

Doložil, že situáciu si overoval aj u košickej mestskej volebnej komisie. „Boli sme to preveriť priamo na mieste. Zákon však nerieši otázku, čo je bezprostredná blízkosť. My sme to vyhodnotili, že to nie je porušenie zákona a porušenia moratória,“ povedal predseda mestskej volebnej komisie Matúš Lemeš.

Obrazom: Komunálne voľby, Slováci volili tretí raz v roku

Volebný zákon hovorí, že 48 hodín pred začatím volieb a počas volieb je zakázané v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí, vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Presnejšie však nedefinuje, čo je to bezprostredné okolie. Aj právnici zastávajú názor, že právna úprava vzťahujúca sa na porušenie moratória nie je jednoznačná.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

Volebná komisia v Košiciach mala prácu

MVK v Košiciach prerokovala okrem sporného bilbordu aj ďalšie štyri podnety týkajúce sa komunálnych volieb. Ako informoval Lemeš, zaoberali sa podnetom Gabriela Kládeka o „bezprecedentnej volebnej kampani jedného z kandidátov na košického primátora, podľa ktorého preklasifikovanie voľby primátora na referendum o šéfovi parlamentu nemá v novodobej histórii obdobu“. „Komisia vzala podnet na vedomie. Skutočnosti uvedené v podnete samé o sebe nepredstavujú porušenie zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí,“ povedal Lemeš.

Košická mestská volebná komisia vzala na vedomie aj podnet, že na košickom magistráte v stojane určenom výhradne na uloženie bezplatného periodika Zajtrajšie noviny boli uložené volebné materiály jedného z kandidátov na primátora. Materiály po upozornení odstránili.

Komisia sa zaoberala aj podnetom, v ktorom Igor Šimko upozorňoval, že Košičanom prichádzali SMS s odporúčaniami, koho voliť za primátora Košíc, starostu a poslancov v mestskej časti Starom Meste. Podnet bol doručený zapisovateľovi v piatok 14. novembra e-mailom. MVK vzala podnet na vedomie. Konštatovala, že zasielanie SMS správ neurčitému okruhu adresátov, ktoré sa týkajú propagácie politických strán alebo nezávislých kandidátov počas volebného moratória, predstavuje porušenie volebného zákona osobou, ktorá ich zasiela, resp. ktorá za to zodpovedá, a to bez ohľadu na pravdivosť, alebo nepravdivosť zasielanej informácie. Komisia zvažovala postúpenie podnetu príslušným orgánom.

V Košiciach chcelo byť primátorom šesť ľudí

Samosprávne orgány – starostov a primátorov ako aj poslancov zastupiteľstiev v Košickom kraji volili v 440 obciach a mestách. O post primátora v krajskom meste Košice sa uchádzali šiesti kandidáti. Pôvodne ich bolo osem, no v zákonnej lehote dvaja kandidáti – Ján Dečo (nezávislý) a Alena Bašistová (Sieť – Most-Híd) svoju kandidatúru stiahli.

Na post primátora kandidoval

Rudolf Bauer

za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s podporou strán Sieť a Most-Híd,

Jaroslav Džunko

(NEKA),

Ivan Goňko

(Jednota-ĽSS),

Jozef Holečko

(nezávislý),

Richard Raši

(Smer-SD) a

Boris Urbančík

(TIP).

Okrem toho obyvatelia volili v 22 košických mestských častiach starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev. Dianie pred voľbami v košickej mestskej časti Luník IX poznačila tragická udalosť. Tamojší starosta Dionýz Slepčík, ktorý opäť kandidoval na tento post, pár dni pred voľbami spáchal samovraždu.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena BašistováRichard RašiRobert KaliňákRudolf Schuster