Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jozef Dvonč
Jozef Dvonč sa stal tretíkrát primátorom Nitry. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

NITRA 14. novembra (WEBNOVINY) – Primátorské voľby v Nitre vyhral kandidát koalície Smeru-SD, KDH a SNS Jozef Dvonč. Obyvatelia Nitry ho 10 990 hlasmi zvolili do úradu po tretí raz za sebou. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Za Dvončom skončila Dominika Tekeliová (Sieť) s 2432 hlasmi, tretí bol nezávislý Dušan Damašek s 2044 hlasmi. Podporu bude mať Dvonč aj v mestskom zastupiteľstve, kde koalícia Smeru-SD, KDH a SNS získala z 31 poslaneckých kresiel 19. Jeden poslanecký mandát získala strana Nova, tri Sieť a osem nezávislí kandidáti. Volebná účasť bola 26,49 percenta.

Okrem nich sa ešte o post primátori uchádzali štyria kandidáti – ďalší nezávislý kandidát Róbert Švec, stavebného inžiniera Viliama Mokráňa podporila Kresťanská ľudová strana. O primátorské kreslo mali záujem aj Ján Kovarčík, bývalý mestský a parlamentný poslanec za HZDS, tentoraz ho nominovala strana Národ a spravodlivosť a Pavol Leštinský s podporou Komunistickej strany Slovenska.

Obrazom: Slováci volili po tretí raz v roku, tentokrát v komunálnych voľbách

Dvonča víťazstvo neprekvapilo

Dvonč nechystá v meste výrazné zmeny. „Nemám ambície niečo výrazne meniť, je vidieť, že mesto napreduje,“ povedal po ohlásení víťazstva Dvonč. Práve jeho tretie víťazstvo je vraj najpresvedčivejším dôkazom, že mesto správne funguje. „Vyhral som vo všetkých okrskoch, aj to o niečom svedčí,“ zdôraznil.

Obrazom: Volebná noc kandidátov na primátorov

Víťazstvo ho veľmi neprekvapilo a voľby považuje za povinnú jazdu. Prieskum, ktorý si dal v auguste urobiť, prognózoval podobný výsledok. Odmietol prezradiť, koho považoval za najväčšieho rivala. O päť percent nižšia účasť ako v predchádzajúcich voľbách však staronového primátora nepotešila, 26,49-percentná účasť bola podľa neho ovplyvnená termínom volieb.

V personálnych otázkach má Dvonč zatiaľ jasno iba v osobe prednostu mestského úradu – bude to Igor Kršiak, s ktorým sú vraj osvedčený tandem. O ostatných postoch sa chystá rokovať s predstaviteľmi koaličných strán, aby mala každá z nich primerané zastúpenie. „Čaká nás veľa práce,“ povedal o nadchádzajúcich dňoch. „Vo štvrtok nás čaká zastupiteľstvo, kde sa bude prerokovávať rozpočet, treba tiež pripraviť ustanovujúcu schôdzu nového poslaneckého zboru.“ Tú plánujú v polovici decembra. Dovtedy bude rozhodovať staré zastupiteľstvo.

VIAC O KOMUNÁLKACH V JEDNOTLIVÝCH KRAJOCH SLOVENSKA SA DOZVIETE TU:

* Banskobystrický kraj – Banská Bystrica má nového primátora, Nosko porazil Gogolu

* Bratislavský kraj – Nesrovnal bude primátor Bratislavy, Ftáčnik hovorí o zlyhaní

Bajan si udržal v Petržalke funkciu, Táňa Rosová skončila

* Košický kraj – Raši je znova primátorom Košíc, jeho ľudia skandovali Rašice

Košické mestské časti ovládli zväčša nezávislí kandidáti

* Nitriansky kraj – Dvonč obhájil primátorské kreslo v Nitre, nie je prekvapený

* Prešovský kraj – Prešovu bude šéfovať žena, Hagyari priznal porážku

* Trenčiansky kraj – Rybníček suverénne vyhral, Smeru ostal z 13 poslancov jeden

* Trnavský kraj – V Trnave porazil pravicu Bročka, auto vymení za bicykel

* Žilinský kraj – Staronový primátor Žiliny sľubuje MHD zadarmo a zdravé jedlá

V Leviciach boli výsledky tesné

V meste Komárno sa stal primátorom nezávislý kandidát László Stubendek s počtom hlasov 3877. Súboj o post primátora prehral druhý Atilla Czíria s 3047 hlasmi podporovaný koalíciou MOST-HÍD a SMK-MKP. 25 poslaneckých mandátov sa rozdelilo medzi 17 nezávislých a osem poslancov koalície MOST-HÍD a SMK-MKP. Volebná účasť bola 34,6 percenta.

Okresné mesto Levice si zvolilo počtom hlasov 2552 za primátora Štefana Mišáka, podporovaného koalíciou Smeru-SD, SNS a SZ. Výsledky boli tesné, druhý nezávislý Ján Krtík získal 2517 hlasov. V zastupiteľstve bude sedieť z 24 poslancov desať nezávislých, šesť s podporou Smeru-SD, traja z koalície KDH, SaS a SDKÚ-DS, traja zo Siete a po jednom poslancovi bude mať koalícia SMK-MKP,MOST-HÍD a strana SMĽ. Volebná účasť bola 30,83 percenta.

Súboj o primátorské kreslo v Nových Zámkoch vyhral nezávislý Otokar Klein s počtom hlasov 6358. Za ním skončil nezávislý Gejza Pischinger s 3982 hlasmi. 25-členný poslanecký zbor bude pozostávať z deviatich poslancov koalície KDH,SDKÚ-DS a Smeru-SD, osem bude nezávislých, sedem z koalície MOST-HÍD, SMK-MKP a jeden zo Siete. Volebná účasť bola 40,16 percenta.

Na primátorskú stoličku sa vráti kontroverzná Ostrihoňová

V Šali bude na primátorskom poste vďaka 2567 voličským hlasom úradovať nezávislý Jozef Belický. 2381 hlasov získal druhý kandidát Martin Alföldi. Nezávislých poslancov bude v 21-člennom zastupiteľstve desať, zo strany Smer-SD šesť, z koalície Nova, SDKÚ-DS dvaja a po jednom poslancovi budú mať strany SaS, KDH a TIP. Volebná účasť bola 35,92 percenta.

Topoľčany budú ma za primátora ďalšie štyri roky Petra Baláža z koalície Smeru-SD a SZ. Zvíťazil s počtom hlasov 3288. Na druhom mieste skončil s 1726 hlasmi nezávislý kandidát Juraj Želiska. Koalícia Smeru-SD a SZ bude mať aj väčšinu v zastupiteľstve. Z 21-členného zastupiteľstva obsadila 12 poslaneckých kresiel, šesť ich získala koalícia strán KDH, Nova a SDKÚ-DS a tri keslá obsadia nezávislí poslanci. Volebná účasť bola 33,14 percenta.

Na primátorskú stoličku v Zlatých Moravciach sa vráti kontroverzná Serafína Ostrihoňová. Spomedzi siedmich kandidátov ju zvolili počtom hlasov 1766 ako nezávislú. Ostrihoňová už bola primátorkou dve volebné obdobia, no v roku 2010 ju vystriedal na tomto poste Peter Lednár. Ten skončil v týchto voľbách na piatom mieste so 442 hlasmi. Najväčším rivalom Ostrihoňovej bol nezávislý Jozef Martinec, ktorý získal 1133 hlasov. V zastupiteľstve bude pôsobiť 13 nezávislých poslancov a štyria podporovaní koalíciou strán Smer-SD a KDH. Volebná účasť bola 51,36 percenta.

Člen volebnej komisie sa musel prezliecť

Voľby v Nitre nesprevádzali žiadne porušenia volebného zákona. Na mestskú volebnú komisiu prišli nejaké podnety, no ukázali sa ako nedôvodné. Skonštatoval to pre agentúru SITA predseda mestskej volebnej komisie Peter Madleňák.

Viac o priebehu volieb sa dočítate

—-> V TOMTO ČLÁNKU

Komisia riešila len tri vážnejšie podnety od občanov. Jeden poukazoval na nevhodné oblečenie člena volebnej komisie, ktorý sa musel pre vulgárny nápis na mikine prezliecť. Pozornosť komisie tiež upútal údajný volebný leták na stole v jednom z volebných okrskov. To, čo sa pôvodne javilo ako porušenie moratória, bolo nakoniec krátením si chvíle jedného z členov komisie.

Volebný deň si spríjemňoval vyplňovaním krížovky v časopise a nevšimol si, že sa vedľa nej nachádzala aj výzva na voľbu jedného z kandidátov. Strana Sieť upozornila na možnú manipuláciu volieb vo volebnom obvode číslo tri v Krškanoch. Niekto údajne radil voličom za plentou, nakoniec sa ukázalo že to bol sprievodca negramotného

Žltačka v Šalove voľby neovplyvnila

V obci Šalov v okrese Levice chodili ľudia napriek epidémii žltačky voliť ako po minulé roky. „Výskyt žltačky volebnú účasť neovplyvnil,“ povedala pre agentúru SITA zapisovateľka miestnej volebnej komisie Alžbeta Čerbová. Voliči sa podľa nej nemali čoho obávať, priestory nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach vydezinfikovať. Každý volič mal tiež k dispozícii dezinfekčné prostriedky aj vlastné pero, aby sa minimalizovalo riziko šírenia ochorenia.

V obci bolo od prvého prípadu 21. augusta nahlásených 51 prípadov výskytu žltačky typu A. Z toho dôvodu bolo nariadené očkovanie všetkých obyvateľov do 40 rokov. „Pri rozhodovaní o vekovej hranici sme brali do úvahy aj veľmi nízky hygienický štandard bývania u väčšiny obyvateľov obce,“ uviedla regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach Alena Frtúsová.

Výskyt ochorenia bol zaznamenaný aj v okresoch Zlaté Moravce a Komárno. Nakazených hospitalizovali na infektologickom oddelení v Nitre a v Banskej Bystrici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KovarčíkJozef BelickýJozef DvončPeter LednárRóbert ŠvecSerafína Ostrihoňová