Vedci určili najlepšiu metódu na prehĺtanie liekov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lieky
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Najnovšia štúdia nemeckých vedcov určila najlepšie techniky, ako orálne užívať lieky. Ako napísali v práci publikovanej v časopise Annals of Family Medicinea, pri tabletkách najlepšie pomôže napitie sa z plastovej fľaše. Naopak pri kapsulách by sa mal užívateľ medikamentu napiť menšieho množstva vody a skloniť hlavu.

S problémom prehĺtania liekov sa stretáva mnoho ľudí. Nemusí ho pritom spôsobovať fyzické obmedzenie, častou príčinou je podľa vedcov psychický blok. Tím výskumníkov z Univerzity v Heidelbergu sa preto rozhodol pomôcť pacientom s problémami orálneho užívania liekov. Ich výskum spočíval v hodnotení metód prehĺtania medikamentov.

Pre spôsob požitia je dôležitá hustota lieku

Počas štúdie 151 dobrovoľníkom podávali 16 liekov rôzneho tvaru. Účastníci mali najprv pilulky prehltnúť po napití sa lyžice vody. Následne mali urobiť rovnakú vec, avšak s pomocou plastovej fľaše alebo pri sklonení hlavy.

Metóda s použitím plastovej fľaše pritom spočívala v tom, že účastník výskumu si liek položil na jazyk, perami sa prisal k ústiu fľaše a napil sa bez toho, aby do fľaše vpustil vzduch. Pri druhej technike sa po položení lieku na jazyk účastník napil malého množstva vody a pritlačil bradu k prsiam, a tak medikament prehltol.

Výsledky hodnotení ukázali, že tabletky sa v prípade použitia fľaše dobrovoľníkom prehĺtali lepšie o 60 percent v porovnaní s ostatnými metódami. Technika sklonenia hlavy vpred bola pri kapsulách o 88 percent účinnejšia ako ostatné metódy.

Najhoršie sa prehĺtajú okrúhle tablety

Dôvodom rozdielneho spôsobu prehĺtania tabletiek a kapsulí je pritom odlišná hustota týchto medikamentov. „Kapsule, s hustotou nižšou ako je voda, budú v ústach plávať, takže poloha hlavy je veľmi dôležitá,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Walter Haefeli.

„Naopak, pri tabletkách, ktoré majú často vyššiu hustotu ako voda, je dôležité sústrediť sa, aby sa liek spláchol do hltana,“ uviedol Haefeli, ktorý tiež poznamenal, že tvar lieku veľmi nezavážil, aj keď okrúhle tablety mali najhoršie výsledky.

„Takmer desať percent pacientov s ťažkosťami pri prehĺtaní uvádza, že to je dôvod, prečo neužívajú žiadne lieky. Obe techniky, ktoré sme popísali, mali pozoruhodnú účinnosť, bez ohľadu na to, či účastníci mali alebo nemali podobné ťažkosti. Tieto metódy by sa mali pravidelne odporúčať,“ uzavrel Haefeli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia