Odstúpiť, kričalo vyše tisíc ľudí na proteste proti Paškovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protest za odstúpenie Pavla Pašku
Účastníci protestného zhromaždenia - výzva za odstúpenie Pavla Pašku z funkcie predsedu Národnej rady SR, na Námestí SNP. Bratislava, 14. november 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Bratislavské námestie SNP v piatok vyslalo odkaz Pavlovi Paškovi, aby odstúpil z funkcie predsedu NR SR. Približne 1200 ľudí skandovalo počas jednej hodiny výzvu „Odstúpiť!“ Organizátor mítingu Alojz Hlina odhadol účasť na 2000 ľudí. Zároveň vyzval, aby prišli na námestie aj v pondelok o 17:00.

Ak Paška výzvu davu nevypočuje, tak 25. novembra má dav z Námestia SNP smerovať pred budovu NR SR, kde sa začne posledné tohtoročné rokovanie parlamentu. Ak by ani to nepomohlo a Paška neodstúpi, Hlina zorganizuje ďalší míting 28. novembra v Košiciach.

Zároveň oznámil, že so spoluorganizátormi podujatia Danielom Lipšicom, Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom spúšťajú petíciu za odvolanie Pašku z funkcie.

Obrazom: Protest proti Pavlovi Paškovi v Bratislave

Podľa Sulíka je Paška prototypom arogantného politika

Paška sa stal podľa Hlinu symbolom, že sme v novembri 1989 niečo nedokončili. „Mali by sme poslať z Námestia SNP signál, že takto sme si to nepredstavovali, že v krajine vládnu ľudia, ktorým nič nie je sväté,“ povedal Hlina v prejave s tým, že jedinou požiadavkou zhromaždenia je odstúpenie Pašku z postu predsedu NR SR.

Obrazom: Ľudia tento týždeň protestovali aj pred Paškovou rezidenciou

Lipšic vyhlásil, že pred 25 rokmi na námestí ľudia stáli pre Vasiľa Biľaka a dnes sú tu pre Pašku. „Koho sa Paška bojí? Kontrolných orgánov? Prokurátorov a sudcov? Boja sa len ľudí ako v novembri ´89,“ vyhlásil Lipšic s tým, že ľudia nechcú, aby slovenské zdravotníctvo rozkrádalo pár oligarchov a politikov. Ľudia hlasno počas jeho prejavu skandovali „Odstúpiť!“ a súhlasili so spustením petície za odvolanie Pašku.

Podľa Sulíka je Paška prototypom arogantného politika, ktorý si myslí, že môže všetko, napríklad kradnúť. Kúpa CT piešťanskou nemocnicou je podľa neho len špička ľadovca. „Ľudia Pašku systematicky tunelujú zdravotníctvo,“ vyhlásil s tým, že kovaný komunista zabudol na porekadlo zlodejov: „Môžeš sa nažrať, ale nemôžeš mľaskať“.

Paškovi vyčítal arogantné vedenie parlamentu. Matovič v prejave konštatoval, že Smer-SD dosadzuje do funkcií zlodejov a blbých, ale hlavne, že sú ich. „Nenásytný parazit z Košíc tuneluje zdravotníctvo, aj keď ľudia si musia do nemocnice nosiť toaletný papier,“ vyhlásil.

Nasledoval pokrik ľudí: „Do basy!“ Smer-SD Matovič označil za zločineckú organizovanú skupinu, ktorá spĺňa všetky atribúty na takúto definíciu podľa Trestného zákona. „Smer-SD založil zločineckú organizovanú skupinu, aby mohol rozkradnúť dane,“ dodal.

Hovoril aj lekár, ktorý upozornil na predražený CT prístroj

Na míting prišiel aj lekár piešťanskej nemocnice Alan Suchánek, ktorý upozornil na nákup CT prístroja. Podľa neho prípady korupcie musia byť odhalené a musí byť za ne vyvodená aj trestnoprávna zodpovednosť. Upozornil, že v piatok bolo na neho podané trestné oznámenie.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský uviedol, že ak nebude potrestaný vinník za predražený nákup CT prístroja, prídu ďalšie kauzy. Porovnal, že počas Dňa narcisov množstvo dobrovoľníkov vyzbieralo približne 940-tisíc eur, ale pri nákupe CT bolo ukradnutých milión eur.

Zároveň upozornil, že kšefty v zdravotníctve sa robili za každej vlády. „Všetci potrebujeme nádej, tou je dnes odvolanie Pašku,“ povedal s tým, že nepriame dôkazy pri nákupe CT sú jasné.

Protest za odstúpenie Pavla Pašku
Foto: SITA/Ján Slovák

Piešťanská nemocnica si ešte v roku 2012 vo verejnom obstarávaní vybrala CT prístroj za približne milión eur, napokon ho však nekúpila. V tomto roku si v novom výberovom konaní vybrala iný prístroj za 1,6 milióna eur, ktorý mala dodať firma Medical Group SK.

Riaditeľka nemocnice Mária Domčeková tender obhajuje, tvrdí, že všetko bolo v súlade so zákonom. Firme Medical Group SK však zaslala návrh na ukončenie zmluvy na kúpu CT prístroja.

Po medializácii prípadu vyzval premiér Robert Fico ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú i podpredsedníčku NR SR a predsedníčku dozornej rady nemocnice Renátu Zmajkovičovú, aby sa vzdali svojich funkcií. Obe Ficovej výzve vyhoveli. Opozícia sa v parlamente pokúsila odvolať Fica i Pašku. V ani jednom prípade však neuspela.

Kauza nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici:

Šéfka Medical Group končí, doplatila na kauzu CT prístroja

Lekárski odborári chcú pre CT ďalšie vyvodenie zodpovednosti

Šéfka piešťanskej nemocnice vraj neprešla výberovým konaním

Medical Group a Penta sídlia spoločne v Belize, tvrdí Lipšic

Ficov odvolávací maratón Smeru nepomôže, myslí si politológ

Firma Medical Group sa cíti ako obeť predvolebného boja

Šéfka piešťanskej nemocnice vraj neprešla výberovým konaním

Smer bude chcieť zamiesť kauzu CT pod koberec, tvrdí Bugár

Prípad piešťanského CT bol len zámienkou, myslí si odborník

Fico radí Paškovi zažalovať opozíciu, Raši ministrom nebude

Čižnár chce preskúmanie kauzy, pre ktorú odvolali Zvolenskú

Opozícia, chce preveriť tendre firmy, v ktorej pôsobil Paška

Analytik: Zmajkovičová a Zvolenská to nemohli spískať samé

Zvolenská ako ministerka končí, odstupuje aj Zmajkovičová

Zdravotníctvo bude v rukách lekára, pôsobil vo firme Penty

Odstúpenie Zvolenskej je treťou zmenou vo Ficovej vláde

Nákup CT je podľa opozície Paškov biznis, chcú aj jeho hlavu

Kauza pri nákupe CT je ľudskou chybou, myslí si Čislák

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenia v kauze CT

Riaditeľka piešťanskej nemocnice neodstúpi pre kauzu CT

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alan SuchánekAlojz HlinaMária DomčekováPeter VisolajskýRobert Fico