Obetí na cestách je viac ako vlani, počet nehôd však klesol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia, mŕtvola, cesta
Foto: ilustračné, SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 15. septembra (WEBNOVINY) – Štatistika obetí na cestách je zatiaľ horšia ako pred rokom. Za desať mesiacov tohto roku zomrelo pri dopravných nehodách 217 ľudí, vlani evidovali v rovnakom období o 41 obetí menej. „Počet dopravných nehôd je nižší, tiež je nižší počet ťažko i ľahko zranených.

Vlani zahynulo na cestách 223 ľudí

V porovnaní s rokom 2013 je síce vyšší počet úmrtí pre fatálne následky nehôd, ale ak túto štatistku porovnáme s rokom 2012, počet obetí klesá,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Za celý minulý rok zahynulo na cestách 223 ľudí, rok 2012 sa skončil s bilanciou 296 obetí.

Do konca októbra tohto roku sa stalo 10 993 dopravných nehôd, pri ktorých sa 851 ľudí zranilo ťažko a ľahké zranenia utrpelo 4635 osôb. Vlani bolo za rovnaké obdobie 11 169 nehôd, ťažko zranených bolo 857 a ľahko 4329. Z počtu 217 ľudí, ktorí zahynuli na cestách tento rok, bolo 47 chodcov a 19 cyklistov.

Ministerstvo vnútra myslí na rodiny dotknuté nešťastím

Tretiu novembrovú nedeľu vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia za deň, kedy si pripomíname obete dopravných nehôd. Polícia si pre komunálne voľby pripomenie túto spomienku o týždeň neskôr. Na nedeľu 23. novembra pripravujú celoslovenskú pietnu spomienku. Konať sa bude v evanjelickom kostole v Liptovskom Mikuláši. „Takýmto spôsobom chce dať ministerstvo vnútra najavo, že myslí na rodiny dotknuté nešťastím,“ uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

„Zároveň je to príležitosť, ako verejnosti ukázať, že polícia tu nie je len na udeľovanie pokút, ale že jej nie je ľahostajný ťažký údel, ktorý postretol rodiny, a že práve svojou prítomnosťou na cestách dbá o bezpečnosť nás všetkých,“ vyjadril sa riaditeľ úradu ekumenickej pastoračnej služby ministerstva vnútra Milan Petrula.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SRPZ Policajný zbor SR