Únia chce namiesto nových sankcií obnovenie dialógu s Rusmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRUSEL 18. novembra (WEBNOVINY) – Hlavným predmetom rozpravy počas pondelňajšieho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli bola možnosť „opätovného nadviazania dialógu“ s Ruskom, na ktoré dvadsaťosmička počas roka uvalila niekoľko súborov sankcií v súvislosti s krízou na Ukrajine.

Rusko je súčasťou problému, ale aj riešenia krízy

Po skončení prvej časti stretnutia, ktoré má pokračovať v utorok, o tom informoval spravodajský portál EUobserver odvolávajúci sa na vyjadrenie vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci Federiky Mogheriniovej. Tá podľa zverejnenej správy považuje Rusko „dozaista za súčasť problému, ale aj súčasť riešenia krízy“. Mogheriniová tiež tvrdí, že sankcie sú „účinným nástrojom, (ale) v širšej stratégii“.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Rada EÚ pre zahraničné veci po prvom dni zasadnutia vydala vyhlásenie venované Ukrajine, kde vyzýva na „zastavenie sústavného porušovania prímeria, stiahnutie všetkých nezákonných a zahraničných síl, žoldnierov a výzbroje ako aj na zabezpečenie trvalého monitorovania ukrajinsko-ruskej hranice Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe“.

Chcú rozšíriť sankcie voči separatistom

Ministri taktiež poverili Mogheriniovej úrad a Európsku komisiu (EK), aby vypracovali návrh rozšírenia sankcií voči východoukrajinským separatistom. Vysoká predstaviteľka pre zahraničné veci podľa portálu EUobserver povedala, že „mnohí ministri“ sa vyslovili za to, aby vycestovala do Moskvy, najskôr sa však chce presvedčiť, že „sú podmienky pre plodné stretnutie“.

Západ obviňuje Rusko z podporovania separatistického povstania na Ukrajine, čo však druhá strana popiera. EUobserver pripomína, že najnovšie závery dvadsaťosmičky nasledovali dva týždne po Kyjevom neuznaných voľbách v separatistických oblastiach, 48 hodín po vyhlásení NATO, že Rusko vysiela na Ukrajinu ďalších vojakov, a iba deň po neverejnom rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, predsedu EK Jeana-Clauda Junckera a ruského prezidenta Vladimira Putina popri summite skupiny G20 v Austrálii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať