Dramaturgičku takmer zavraždil manžel, dostal osem rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putá
Foto: shutterstock.com

BANSKÁ BYSTRICA 18. novembra (WEBNOVINY) – Trest osem rokov odňatia slobody nepodmienečne za pokus o vraždu vlastnej manželky Lucie uložil v utorok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 33-ročného Borisa Kovalčíka z Ružomberka.

Pred manželom ušla a zachránila si život

Boris napadol Luciu v Banskej Štiavnici koncom júla 2012 po hádke, počas ktorej mu dala dve zauchá. Vreckovým nožom s takmer osemcentimetrovou čepeľou zasadil manželke viacero bodných a rezných rán do krku, hrudníka, končatín a chrbta. Viaceré smerovali na životne dôležité orgány. Do chrbta ju bodol, už keď utekala. Dramaturgička a divadelná režisérka Lucia prežila vďaka tomu, že pred útočiacim manželom ušla a bola jej poskytnutá odborná pomoc.

Konflikt sa stal v budove Centrálka v historickom centre Banskej Štiavnice. Boris pomáhal manželke upratovať po festivale Kreater, ktorý Lucia v Banskej Štiavnici organizovala od 13. do 22. júla.

Útoku predchádzal rozhovor o návrhu na rozvod a následná hádka. Lucii sa podarilo vybehnúť von, kde jej okoloidúci zavolali záchranku, Boris sa zatvoril do miestnosti, zapálil predmety v interiéri, spôsobil si šesť plytkých bodnorezných poranení na hrudníku a bruchu a vyskočil z prvého poschodia von, kde ho zadržala polícia. Oboch manželov museli hospitalizovať.

Kovalčík sa ospravedlnil

Prvostupňový súd uložil Borisovi trest päť rokov nepodmienečne s tým, že konal vo vysokom afekte a pri zníženej príčetnosti. Boris vyhlásil, že Luciu stále ľúbi, ale na útok sa nepamätá a prebral sa až v nemocnici. Neskôr sa zistilo, že bol pod vplyvom marihuany a lieku tramal, užívanom na utlmenie bolesti po skoršom zranení chrbtice.

Voči rozsudku sa odvolal prokurátor s tým, že trest je neprimerane mierny. Odvolací súd mu vyhovel a Kovalčíkovi sprísnil trest z päť na osem rokov nepodmienečne v Ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Na odvolacom konaní sa Kovalčík ospravedlnil. S Luciou sa rozviedol v apríli 2013. Podľa nej mávali hádky častejšie a Boris ju aj fyzicky napadol a dva razy jej hrozil nožom a sekerou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať