Návrh o zmrazení platov sudcov je neústavný, tvrdí Bajánková

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Návrh na zmrazenie platu sudcov je v rozpore s ústavou ako aj v rozpore s doterajšou rozhodovacou činnosťou Ústavného súdu SR. Zdôraznila to pre agentúru SITA predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková.

Reagovala tak na schválenie návrhu na zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov ústavnoprávnym výborom. „Uvidíme, akú skúsenosť budeme mať s ústavným súdom pokiaľ ide o zmrazenie platov sudcov,“ povedal predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Návrh zákona nebol zatiaľ definitívne schválený, takže ešte stále je šanca, aby ho zákonodarca prehodnotil, prípadne aby prezident Slovenskej republiky takýto návrh zákona v prípade jeho schválenia Národnou radou SR nepodpísal, uvádza sa ďalej v stanovisku. Keďže zákon nebol schválený, je predčasné hovoriť o podaní návrhu na ústavný súd, píše sa v stanovisku.

V každom prípade platí, že ak bude schválený akýkoľvek zákon týkajúci sa výkonu súdnictva, ktorý by bol v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, predsedníčka Súdnej rady SR bude konať presne tak, ako konala aj v prípade tzv. plošných previerok sudov. V tomto prípade napadla ustanovenia zákona o sudcoch a prísediacich pre retroaktivitu previerok, ktorým sa majú podrobiť aj už vymenovaní sudcovia. Ústavný súd v septembri pozastavil previerky sudcov, kým o podaní nerozhodne definitívne.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podal 14. novembra podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov NR SR za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana BajánkováRóbert MadejŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyÚstavný súd SR