Bývalého obhajcu Mikuláša Černáka súdia, vypočuli 'bacharov'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cernak
Niekdajší kamarát Mikuláša Černáka, Miloš K., dal podľa polície koncom deväťdesiatych rokov zavraždiť Miloša Piliara zo strachu. Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 19. novembra (WEBNOVINY) – Výsluchom troch svedkov pokračovalo v stredu na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici nové hlavné pojednávanie s bývalým advokátom Mikuláša Černáka Danielom M. a ďalšími tromi osobami, obžalovanými za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby.

Nový proces s Danielom M. a spoluobžalovanými sa koná na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR. Ten akceptoval dovolania obžalovaných, zrušil pôvodné verdikty prvostupňového i odvolacieho súdu a vrátil vec na nové prerokovanie a rozhodnutie.

Ďalšia obžaloba na Daniela M.

V rámci nového procesu sa súd zaoberá aj ďalšou obžalobou na Daniela M. za korupciu. Prokurátor mu kladie za vinu, že od istého Ladislava Š. vo februári 2005 zobral úplatok 70-tisíc korún (2323 eur). Za to s kamarátom sudcom vybavil podmienečné prepustenie z výkonu trestu jeho syna. Prokurátor podal obžalobu na súd v júni 2009, ale nebolo možné konať do skončenia prvého prípadu.

Medzitým Najvyšší súd SR zrušil prvý rozsudok vrátane ďalších obsahovo nasledujúcich rozhodnutí. Prípad advokáta Daniela M. a troch spoluobžalovaných sa tak vrátil na pracovisko Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici po šiestich rokoch od vyhlásenia rozsudku. V októbri 2008 samosudca vtedy odsúdil Daniela M. za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby na osem rokov väzenia a peňažný trest 500-tisíc korún (16,6 tisíca eur). Ďalším trom obžalovaným vymeral po dva roky nepodmienečne.

Daniel M. sa podľa obžaloby dopustil viacerých trestných činov, preto súd použil sprísňujúcu, tzv. asperačnú zásadu. Išlo o trestné činy prijímanie úplatku a pomoc pri tomto trestnom čine vo vzťahu k verejnému činiteľovi, ktorým bol sudca Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslav M. Ten zomrel na infarkt v novembri 2005. Vina Daniela M. a jeho troch spoluobžalovaných bola podľa sudcu preukázaná rozsiahlym dokazovaním, výpoveďami svedkov a ďalšími dôkazmi.

Sudca navrhol doplniť dokazovanie

Išlo najmä o odpočúvania telefonických hovorov advokáta a kancelárie sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici Miroslava M., ktorý sa podľa obžaloby s obžalovaným advokátom delil o úplatky. Obžalovaní Róbert Sch. z Brezna a manželia Danuša a Hilmi B. z Beňadikovej v okrese Liptovský Mikuláš vtedy dostali po dva roky nepodmienečne za to, že advokátovi dali úplatky za prepustenie príbuzných z väzby a on sa s nimi delil s nebohým sudcom. Obžalovaný advokát akúkoľvek korupciu poprel. Tvrdí, že išlo iba o odmeny za právne služby. Rovnako za nevinného sa považuje i Róbert Sch., ktorý mu podľa obžaloby dal úplatok za vybavenie prepustenia z väzby svojho brata Petra. Podplácanie popreli i manželia Danuša a Hilmi B.

Svedkovia z radov zamestnancov Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici, časť Kráľová vypovedali o postupe pri žiadostiach odsúdených o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. Bývalý vedúci preventívno-bezpečnostnej služby ústavu povedal, že Ladislav Š. bol v roku 2005 podmienečne prepustený na slobodu, hoci on s tým nesúhlasil.

Ďalší svedok uviedol, že podpisoval hodnotenia odsúdených, ktoré schválila príslušná komisia. Na prípad Ladislava Š. sa pre odstup času nepamätal. V tejto súvislosti obhajca Ľubomír Samuel navrhol doplniť dokazovanie o dokumentáciu okolo prepustenia Ladislava Š. z výkonu trestu. Sudca informoval, že Ladislava Š., jeho otca a ďalšieho svedka policajti nemohli predviesť na súd, pretože sa zdržiavajú v zahraničí. Ďalšie pojednávanie bude v polovici decembra. Na novom pojednávaní sa Daniel M., manželia z Beňadikovej a obžalovaný Peter Sch. z Brezna nezúčastňujú. Požiadali, aby súd konal v ich neprítomnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel M.Ladislav Š.Mikuláš ČernákMiroslav M.