Najvyšší súd zrušil odškodné pre Harabina za Bakiho Sadikiho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Harabin
Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Foto: Archív: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Najvyšší súd zrušil verdikt Krajského súdu v Bratislave, ktorý priznal Štefanovi Harabinovi odškodné 150-tisíc eur v kauze Baki Sadiki. Píše o tom denník Sme. Suma podľa novín zodpovedá cene, za ktorú Harabin vlani nakupoval pozemok pri svojej novej chate.

Odškodné Harabin vysúdil vlani od Generálnej prokuratúry za to, že jej bývalý šéf Dobroslav Trnka nepriamo potvrdil pravosť prepisu jeho rozhovoru s drogovým dílerom Sadikim. Krajský súd verdikt vyniesol vlani v septembri, pripomína Sme. Generálna prokuratúra však odmietla sumu vyplatiť a podala mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR. Dovolanie podal aj Harabin.

Obrazom: Bakiho Sadikiho eskortovali na Slovensko

„Rozsudok Krajského súdu v Bratislave bol zrušený a vec mu bola vrátená na ďalšie konanie,“ oznámila v stredu kancelária Najvyššieho súdu SR bez bližších podrobností. Súd rozhodoval na neverejnom zasadnutí, zdôvodnenie teda bude známe až po písomnom vyhotovení verdiktu.

Generálna prokuratúra o rozhodnutí súdu nevedela, a tak sa zatiaľ nechce vyjadrovať. Harabin, ktorý je teraz na Najvyššom súde SR šéfom trestného kolégia, na žiadosť Sme o stanovisko poslanú mailom do redakčnej uzávierky nereagoval.

Obrazom: Proces s Bakim Sadikim pokračuje

V súčasnosti Harabin kandiduje na post člena Súdnej rady SR. Voľba, v ktorej rozhodnú samotní sudcovia, je naplánovaná na budúci týždeň. Prepis telefonátu Harabina so Sadikim bol z roku 1994. V roku 2008 ho opozičný poslanec Daniel Lipšic použil ako argument pri odvolávaní Harabina z postu ministra spravodlivosti za HZDS. Harabin označil prepis za podvrh. Žalobu podal po tom, ako Trnka pripustil, že dokument bol súčasťou dohľadového spisu v Sadikiho kauze.

Keď okresný súd prvý raz rozhodol o odškodnom pre Harabina, krajský súd najskôr verdikt zrušil pre neprimeranú výšku sumy. Po zmene senátu ju však potvrdil. Ako ďalej píše Sme, zmenu senátu dosiahol Harabin aj na Najvyššom súde SR. Námietkami zaujatosti vyblokoval sudcov, ktorí mu nevyhovovali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Baki SadikiDaniel LipšicDobroslav TrnkaŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR