Pokračoval súd s exstarostom, ktorý spreneveril státisíce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze odskodne sudy kladivko
Foto: ilustračné, Thinkstock

PREŠOV 21. novembra (WEBNOVINY) – Na Okresnom súde v Prešove v piatok pokračovalo hlavné pojednávanie s exstarostom Hermanoviec v okrese Prešov Eduardom G., ktorý čelí obžalobe z podvodu, sprenevery a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Podľa obžaloby si v rokoch 2010 a 2011 zobral pod zámienkou prekonania dočasnej zlej finančnej situácie obce pôžičky od viacerých fyzických a právnických osôb najmä od miestnych firiem, s ktorými v minulosti obecná samospráva spolupracovala.

Na pôžičky vraj neboli vystavené zmluvy

Podľa prokuratúry na tieto pôžičky neboli vystavené zmluvy a peniaze neboli účtovne zaevidované. Obžalovaný naďalej trvá na svojej nevine. Po zhruba trojhodinovom vypočúvaní vyhlásil, že sa necíti zdravotne v poriadku a ani po prestávke nebude ďalej schopný vypovedať. Predseda senátu mu vyhovel a pojednávanie odročil na 29. januára budúceho roka.

Bývalý starosta sa pred súdom bránil tým, že obec sa dostala do finančných problémov na základe krátenia podielových daní, ktoré štát začal škrtiť od februára 2010. Tieto príjmy im v priemere mesačne klesli z 22-tisíc eur na zhruba 3700 eur.

Obec potrebovala na svoj základný chod mesačne osem až deväťtisíc eur. Podľa jeho výpovede výpadok v príjmoch chcel riešiť úverom z banky vo výške 20-tisíc eur, čo mu neschválili poslanci obecného zastupiteľstva. Avšak na „neformálnom zasadnutí od nich získal všeobecný súhlas na získanie pôžičiek od súkromných firiem,” povedal v piatok pred súdom obžalovaný. Zápis z takéhoto rokovania nevedel predložiť.

Exstarostu sa nestihli spýtať na všetko

Prvou takouto pôžičkou mala byť v novembri 2010 suma 10-tisíc eur, ktorú bývalý starosta získal od vtedajšieho riaditeľa základnej školy v Hermanovciach. Obžalovaný pripustil, že nešlo o štandardnú pôžičku, ale o priateľskú výpomoc. Peniaze mali ísť na platy zamestnancov obce. Obžalovaný najprv tvrdil, že časť z týchto peňazí vložil do dvoch – troch dní na bankový účet obce a časť dal do pokladne.

Na otázku prokurátora, prečo táto transakcia nie je zaevidovaná ani na jednom z bankových účtov obce a podľa znaleckého posudku sa nenachádza ani vo finančnom účtovníctve obce, obžalovaný reagoval slovami, že si podrobnosti už nepamätá. K evidencii navrhol vypočuť účtovníčku a vyhlásil, že bude žiadať nový znalecký posudok k účtovníctvu obce.

Z časových dôvodov senát v piatok nestihol vypočuť obžalovaného, ako prebiehali ďalšie finančné transakcie medzi ním a údajnými poskytovateľmi pôžičiek. Na svoju obhajobu Eduard G. povedal, že mal o tom veľa dokumentov, ktoré držal doma a chcel ich zaevidovať do účtovníctva koncom roka 2011. To však už nestihol, lebo hneď ako sa pod tlakom poslancov vzdal funkcie starostu 27. decembra 2011, mu to jeho zástupca nedovolil.

Pojednávanie bude pokračovať v januári

Hlavné pojednávanie bude pokračovať v januári budúceho roka. Súd okrem obžalovaného exstarostu vypočuje poškodených. Vzhľadom na ich počet predseda senátu ich predvolá na dva dni. V ďalšom termíne budú vypočutí ostatní svedkovia. Obžalovaný je stíhaný na slobode. V prípade dokázania viny v plnom rozsahu mu hrozí väzenie na desať až 15 rokov.

Prípad nezákonného nakladania s obecnými peniazmi sa prevalil v decembri 2011, keď sa bývalý starosta Eduard G. pod tlakom poslancov a na základe správy hlavného kontrolóra obce vzdal svojej funkcie. Podľa obžaloby spreneveril okolo 300-tisíc eur, v čom boli nevyúčtované zálohy, výbery z obecných účtov a pôžičky, ktoré v mene obce uzatváral bez schválenia v obecnom

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia