Zomrel legendárny hokejový tréner Tichonov, Rusi smútia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viktor Tichonov
Legenda ruského či sovietskeho hokeja Viktor Tichonov starší (vľavo). Foto: SITA/ AP

MOSKVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Vo veku 84 rokov zomrel v pondelok 24. novembra o jednej hodine v noci v Moskve legendárny hokejový tréner Viktor Tichonov. „Po dlhej chorobe zomrel Viktor Tichonov. Hokejový klub CSKA Moskva vyjadruje úprimnú sústrasť jeho najbližším. Vezme na seba všetky záležitosti a organizáciu pohrebu,“ uviedol generálny riaditeľ CSKA Igor Jesmantovič.

Pod vedením Tichonova získala reprezentácia ZSSR, Spoločenstva nezávislých štátov či Ruska trikrát olympijské zlato a osemkrát titul majstra sveta. Tichonov väčšinu svojej trénerskej kariéry spojil s CSKA Moskva, v ktorom sa preslávil vďaka prísnemu autoritatívnemu štýlu. Z armádneho klubu i zbornej urobil stroj na úspechy.

Tichonova trápili veľké zdravotné problémy

Tichonov mal v poslednom čase veľké zdravotné problémy. Často bol v nemocnici, naposledy ho hospitalizovali koncom septembra. Po prepustení bol jeho stav naďalej vážny, nemohol chodiť. V závere októbra bol na lekárskej prehliadke vo Vojenskej nemocnici a médiá začali špekulovať o jeho zdravotnom stave.

„Prínos Tichonova pre hokej je jednoducho neoceniteľný. Priviedol reprezentáciu i CSKA k množstvu úspechov. Žiaden tréner nedosiahol toľko úspechov. Bol iniciátorom a propagátorom hry na štyri päťky, prakticky on ju priviedol k životu. Celý život zasvätil hokeju. Pre tento šport je to veľká strata. Je veľmi smutné, že nás opustil tento človek,“ reagoval dvojnásobný olympijský víťaz Boris Michajlov.

„Boli sme priatelia, mali sme rovnaký pohľad na hokej. Je to pre nás veľká strata. Tichonov spolu s Tarasovom a Černyšovom vyhĺbili veľkú brázdu v histórii nášho hokeja. Ten človek 24 hodín denne žil hokejom a rozmýšľal o ňom. Nanešťastie, dnes už nie je medzi nami,“ uviedol viceprezident Ruskej hokejovej federácie Boris Majorov.

Veľké dielo Tichonova stále žije

„Realizačný tím i hráči ruskej reprezentácie, ktorej dal veľmi veľa aj Viktor Vasilievič, vyjadrujú sústrasť jeho rodine a pozostalým. Veľké dielo Tichonova stále žije. Osobitne chceme byť v týchto chvíľach s najlepším strelcom Ruska na zlatých majstrovstvách sveta 2014 Viktorom Tichonovom mladším. Národný tím je s tebou, Viktor! V ľahkých i kritických časoch,“ uviedli v stanovisku generálny manažér zbornej Andrej Safronov a tréner Olegs Znaroks.

Viktor Vasilievič Tichonov

(nar. 4. júna 1930) začínal na vrcholovom ľade ako obranca VVS, neskôr hral za Dinamo Moskva. Ako hráč získal štyri majstrovské tituly, v najvyššej sovietskej súťaži odohral v rokoch 1949 až 1963 dokopy 296 zápasov a dal v nich 35 gólov. Jeho trénerská kariéra sa začala v roku 1964 na pozícii asistenta v Diname Moskva, neskôr viedol Dinamo Riga.

V roku 1977 sa stal šéfom lavičky CSKA Moskva a o rok neskôr aj sovietskej zbornej. V CSKA vydržal až do roku 1996. S klubom získal trinásť sovietskych titulov bez prerušenia (1978 – 1989). S reprezentáciou triumfoval na MS 1978, 1979, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989, 1990 a na ZOH 1984, 1988 a 1992.

V roku 1981 vyhral ZSSR prestížny Kanadský pohár. Po ZOH 1994 opustil reprezentačnú lavičku, v sezóne 2003/2004 bol ako 73-ročný späť, ale jeho mužstvo neuspelo na MS v Ostrave. Následne s trénovaním definitívne skončil. Jeho tím sa pripravoval desať až jedenásť mesiacov do roka, hráči boli dlho bez rodín. Od roku 1998 je členom Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Ohlasy svetových médií na úmrtie Viktora Tichonova st.:

IIHF.com: „Hokejová rodina prišla o jedného z najoceňovanejších trénerov. Počas éry moskovského rodáka získali výbery Sovietskeho zväzu či Ruska tri zlaté olympijské medaily a osem titulov majstra sveta v rokoch 1979 až 1992.“

Ruská hokejová federácia (FHR): „Ruský hokej aj celý šport utrpeli nenahraditeľnú stratu. Veľké hokejové dielo Tichonova stále žije.“

TSN.ca (Kan.): „Zomrela ruská hokejová legenda. Tichonov stál na lavičke počas dominantného obdobia Sovietskeho hokeja ako tréner národného tímu a klubu CSKA Moskva.“

Bild (Nem.): „Tichonov bol symbolom zlatej éry sovietskeho hokeja. Pod jeho vedením ‚zborná‘ získala zlaté medaily na MS aj ZOH. S pádom Sovietskeho zväzu sa skončila aj veľká éra Tichonova, ktorého tréningové metódy boli často označované ako diktátorské.“

L’Équipe (Fr.): „Zomrel symbol zlatého veku sovietskeho hokeja.“

La Gazzetta dello Sport (Tal.): „Ikona zlatého obdobia sovietskeho hokeja je mŕtva. Pod jeho vedením získal ZSSR mnoho zlatých medailí, no v roku 1980 na ZOH nestačil jeho tím na americký ‚Zázrak na ľade‘.“

iSport (ČR): „Rusi Tichonova milovali aj nenávideli. Podľa niektorých bol jedným z najlepších trénerov histórie, podľa iných zase diktátorom, ktorý si zo svojich zverencov urobil nevoľníkov.“

iDnes (ČR): „Zomrel legendárny tréner Tichonov, hokejový diktátor a zberateľ titulov.“

Informácie zverejnil R-Sport, championat.com a Gazeta.ru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Olegs ZnaroksViktor Tichonov