Maďarská babička prišla o občianstvo, zažaluje Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dôchodca
Starší musia robiť čoraz dlhšie. Ekonomika má totiž istý počet pracovných miest a ak mladých pracovných síl bude menej, musia na trhu práce ostať aj starší ľudia. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Maďarská občianska, 102-ročná Ilona Tamásová, ktorá prišla pre zákon o štátnom občianstve o slovenské občianstvo, podá v najbližších dňoch podnet na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Agentúru SITA o tom informoval poslanec NR SR Gábor Gál (Most-Híd), ktorý spolupracoval pri vypracovaní návrhu. Zároveň dodal, že v prípade Ilony Tamásovej požiadajú súd o zrýchlené konanie.

Gál upozornil, že Európsky súd pre ľudské práva rozhoduje len o právach, ktoré sú zahrnuté v európskom dohovore o ľudských právach. „Museli sme nájsť správny právny posudok, pretože právo na občianstvo v dohovore vyslovene spomenuté nie je. S právom na štátne občianstvo sú však spojené viaceré práva, ktoré sú zakotvené v dohovore o ľudských práv. Pri zákone o občianstve nejde o nič viac, ani menej, ako mať právo,“ povedal Gál s tým, že očakáva viacero individuálnych podaní na súd v Štrasburgu.

Most predložil novelu, no bezúspešne

Most-Híd predložil novelu zákona o štátnom občianstve SR do parlamentu viackrát, návrh reaguje na súčasný stav, keď občania prichádzajú o štátne občianstvo proti svojej vôli. Novela má podľa Gábora Gála odstrániť nezmyselný stav, keď občan Slovenska nemôže v súčasnosti nadobudnúť občianstvo iného štátu bez toho, aby nestratil slovenské občianstvo.

„Touto novelou chceme návrat k právnej úprave, ktorá tu platila pred májom 2010,“ vysvetlil. Ústavný súd v septembri zamietol podanie o slovenskom zákone o štátnom občianstve. Plénum podanie zamietlo z procesných dôvodov, lebo ani za návrh poslancov, ani za návrh sudcu spravodajcu nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina, teda sedem z jedenástich prítomných sudcov.

Minister vnútra Robert Kaliňák v septembri avizoval, že má pripravenú novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá ma zmierniť dnes platnú legislatívu, stále však čaká na signál ministerstva zahraničných vecí. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vtedy povedal, že rozhodne v októbri.

Ústavný súd zákon nepreskúmal

Ústavný súd v septembri odmietol preskúmať ústavnosť zákona o štátnom občianstve, ktorý zakazuje občanom SR dvojaké štátne Plénum podanie zamietlo z procesných dôvodov, lebo ani za návrh poslancov, ani za návrh sudcu spravodajcu nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina.

Novelizované ustanovenia zákona schválili poslanci NR SR ako reakciu na maďarský zákon, umožňujúci získať maďarské občianstvo aj Maďarom, ktorí nemajú trvalé bydlisko na území Maďarska.

Na základe tohto zákona, novelizovaného v roku 2010, slovenskí občania, ktorí prijmú občianstvo aj inej krajiny, prídu o slovenský pas. Na sporné ustanovenie, podľa ktorého strácajú slovenské občianstvo všetci, ktorí prijali občianstvo inej krajiny, najväčšmi doplácajú občania ČR. Za nimi nasledovali tí, ktorí prijali nemecké, rakúske a maďarské občianstvo. Ministerstvo vnútra pracuje na novej verzii novely zákona o štátnom občianstve, ktorá má byť miernejšia ako doterajšia a má sa viazať k miestu trvalého pobytu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gábor GálMiroslav LajčákRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie ESĽP Európsky súd pre ľudské práva