Kiska želá sudcom pred voľbami súdnej rady múdre rozhodnutie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska
Nový slovenský prezident Andrej Kiska počas rozhovoru pre spravodajskú agentúru SITA. Bratislava, 6. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska sa deň pred voľbou chýbajúceho člena súdnej rady obracia na sudcov otvoreným listom, v ktorom im pripomína, že postupné zvyšovanie dôveryhodnosti súdnictva je aj v ich rukách.

„Vážené sudkyne a sudcovia Slovenskej republiky, vaša účasť alebo neúčasť v zajtrajších voľbách člena Súdnej rady SR bude dôležitým signálom toho, ako vážne vnímate túto svoju zodpovednosť. Domnievam sa, že vysokou účasťou a reprezentatívnosťou voľby môžete aj verejnosti poslať správu, že si túto zodpovednosť sami uvedomujete,“ píše hlava štátu.

Voľba bude signálom pre sudcov

Voľba sudcov bude podľa Andreja Kisku signálom, aké súdnictvo chcú oni sami. Prezident verí, že sa presadí hlas a vôľa slušných a čestných sudcov. „Želám vám, vážené sudkyne a sudcovia, múdre a zodpovedné rozhodnutie, ktorým prispejete k tomu, aby si občania Slovenskej republiky mohli pamätať rok 2014 ako rok priaznivého obratu v našom súdnictve,“ napísal Kiska.

V roku 2014 nastali viaceré zmeny v slovenskej justícii, tvrdí ďalej prezident. Hoci podľa hlavy štátu nie všetky prijali sudcovia i odborná verejnosť iba jednoznačne pozitívne, viaceré vzbudili po dlhom čase priaznivé očakávania a otvorili cestu k zmene atmosféry v našom súdnictve.

Popredné miesto slovenských problémov

„Akokoľvek budeme hodnotiť zmeny, ktoré sa v tomto roku stali, na jednom sa isto môžeme zhodnúť: tieto zmeny vyvolala dlhodobá hlboká nedôvera verejnosti k slovenskej justícii, nepriaznivé hodnotenia zo strany inštitúcií Európskej únie, nelichotivý stav oproti porovnateľným krajinám a všeobecné presvedčenie, že vymožiteľnosť práva a fungovanie nášho súdnictva sú na poprednom mieste problémov Slovenska a podstatným dôvodom nízkej dôvery občanov vo fungovanie štátu.“

Sudcovia budú v utorok rozhodovať o svojom deviatom zástupcovi v Súdnej rade.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR