Slovensko čelí hrozbe, vysokoškoláci radšej študujú v Česku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Počet slovenských študentov, ktorí odchádzajú na vysoké školy do Česka, dramaticky stúpa. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Počet slovenských študentov, ktorí odchádzajú na vysoké školy do Česka, dramaticky stúpa. Je to najväčšia hrozba, ktorej Slovensko čelí, povedal to v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave Ivan Ostrovský z Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA).

Vlani študovalo na českých vysokých školách 6,4 percenta našich študentov, v roku 2003 to bolo 3,5 percenta. „Dopad tohto efektu môže byť pre Slovensko a jeho hospodárstvo mimoriadne dramatický,“ poznamenal s tým, že sú to zreteľné hrozby.

Počet študentov u nás klesá

Počty študentov na vysokých školách u nás klesajú, vlani bolo denných študentov 130-tisíc, externých o niečo viac ako 48-tisíc. Vyplýva to z desiateho hodnotenia fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorého autorom je ARRA. Od roku 2006 sa počet prihlásených študentov na vysoké školy taktiež dramaticky znížil. V roku 2006 sa na školy prihlásilo 84 500 mladých, vlani 54 500.

„Nakoniec sa však zapísalo 41 600 študentov, pričom v roku 2006 to bolo takmer 60-tisíc,“ priblížil Ostrovský. Plánovaná kapacita na prijatie študentov je podľa jeho slov 62-tisíc, to znamená, že 33 percent kapacity vysokých škôl je voľných. Existujú tak zreteľné rezervy, ide o vysoko nevyužívanú kapacitu s nízkou efektívnosťou, pripomenul.

„Na jednej strane neefektívne míňame aj to málo verejných prostriedkov, ktoré vysoké školy dostávajú, na druhej strane to je rezerva, ktorú môže štát využiť, aby zásadným spôsobom zmenil kvalitu,“ vysvetlil. Ako dodal, je tu mimoriadna možnosť presunúť prostriedky do výskumu a finančne podporiť špičkové a nadpriemerné pracoviská. Ešte niekoľko ďalších rokov bude podľa jeho slov počet študentov na vysokých školách klesať, najnižší pritom bude v rokoch 2021 a 2022.

Kvalitné fakulty si držia tempo vývoja

Najväčší záujem je na Slovensku o Jesseniovu lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine. No medzi lídrov patrí aj Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach, Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity či Fakulta sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského. Akademická rankingová a ratingová agentúra hodnotila 112 fakúlt, z nich bolo 104 verejných a osem súkromných.

Agentúra ich rozdelila do 11 skupín na základe odborov. Napríklad v skupine TECH, teda technický odbor, je dlhodobým lídrom Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity. Za ňou nasleduje Strojnícka fakulta Žilinskej univerzity. Takzvanou top fakultou v skupine MED, teda lekársky odbor, je Jesseniova lekárska fakulta UK, ktorá je na prvom mieste už niekoľko rokov.

„Tie fakulty, ktoré sú kvalitné, si udržujú svoje tempo vývoja,“ poznamenal Ivan Ostrovský z ARRA. V tejto skupine je druhou Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Žiadna súkromná škola však podľa neho ani v jednej skupine nie je na poslednom mieste, niektoré kritériá plnia medzi najlepšími v skupine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia