Obrazom: Dosť bolo Fica, kričalo asi tisíc ľudí na proteste

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proti korupcii demonštrovalo v Košiciach približne tisíc ľudí
Účastníci protestného zhromaždenia proti korupcii na Slovensku, ktoré zorganizovali Alojz Hlina, Daniel Lipšic, Igor Matovič a Richard Sulík. Košice, 28. november 2014. Foto: SITA/Tibor Zmak

KOŠICE 28. novembra (WEBNOVINY) – Približne tisíc ľudí sa zišlo na protestnom zhromaždení proti korupcii na Hlavnej ulici pred štátnou vedeckou knižnicou v Košiciach. Protesty odštartoval predražený nákup CT v piešťanskej nemocnici a nabaľovanie sa niektorých ľudí v zdravotníctve.

Podujatie organizovali opoziční politici, poslanci Alojz Hlina, Igor Matovič, Daniel Lipšic a europoslanec Richard Sulík. Účastníci žiadajú zmenu politiky, zastavenie korupcie a rozkrádania. „Takto to ďalej nejde, dosť bolo Fica,“ skandovali protestujúci.

Obrazom: Košický protest proti korupcii

Prehovoril aj držiteľ ocenenia Biela vrana

Alojz Hlina v úvode povedal, že protestné zhromaždenie nadväzuje na prvé, ktoré sa konalo v košickom Mestskom parku a nastolilo jedinú požiadavku – odstúpenie Pavla Pašku z postu predsedu parlamentu. „To sme dosiahli, ale stačí nám to?“ spýtal sa Hlina účastníkov protestu, ktorí zborovo zakričali: „Nestačí“. Mnohí v dave sa dožadovali potrestania Pašku. Medzitým usporiadatelia rozdávali sviečky, ktoré majú symbolizovať svetielko zmien.

Protestujúcim sa prihovoril aj Oto Žarnay, držiteľ ocenenia Biela vrana, ktorý poukázal na nehospodárne nakladanie s peniazmi na škole, kde učil a následne ho prepustili. Dav mu zatlieskal, keď vyslovil požiadavku, aby všetky podozrenia z korupcie, klientelizmu, rodinkárstva boli dôsledne vyšetrené a vinníci potrestaní. „Treba vypočuť hlas občanov, ktorí volajú po spravodlivosti,“ dodal Žarnay.

Proti korupcii demonštrovalo v Košiciach približne tisíc ľudí
Foto: SITA/Tibor Zmak

Hlina prečítal šesť požiadaviek

Na záver Hlina prečítal šesť požiadaviek. Patria medzi ne zákaz účasti schránkových firiem na verejných súťažiach, zriadenie špeciálneho výboru na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, hmotná zodpovednosť politikov za nezákonné rozhodnutia, voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností, okamžité odvolanie riaditeľky piešťanskej nemocnice Márie Domčekovej a vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka, ako aj skončenie politických nominácií v rezorte zdravotníctva.

„Ľudia boli fantastickí. Som mimoriadne spokojný. Boli tu slušní ľudia, ktorí chcú skutočnú zmenu,“ povedal Hlina a dodal, že je fantastické, že ľudia sú ochotní ísť do ulíc a bojovať za svoje požiadavky. „Od kolegov, ktorí sú na druhej strane záleží, či budú mať vôľu splniť požiadavky občanov. Nastolené požiadavky sú reálne, to nie je svetový mier. Sú to reálne veci, ktoré sa dajú reálne urobiť. Niečo sa dá splniť hneď, na niečo treba istý čas. Kolegovia môžu deklarovať vôľu plniť tieto požiadavky a môžeme ísť ďalej. Môžeme prejsť do adventného obdobia a mať pokoj. Ale to záleží od kolegov,“ povedal Hlina.

Na otázku, či budú protesty pokračovať, neodpovedal. Dodal však, že budú vytvárať tlak, aby sa splnila vôľa ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicIgor MatovičOto ŽarnayPavol PaškaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyVláda SR