Slováci majú podľa Radičovej oslabiť oligarchickú demokraciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta radicova
Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku treba podľa expremiérky Ivety Radičovej oslabiť oligarchickú demokraciu. Ako povedala v rozhovore pre agentúru SITA, prepojenosť finančných trhov, politiky, v istých momentoch až nadvláda finančných trhov nad politikou, vytvára prostredie nemožnosti politických riešení. „To je ťažký súboj, ktorý má nadnárodný charakter,“ vyhlásila.

Jedným z krokov pre ozdravenie spoločnosti je aj odstránenie straníckej kolonizácie štátu. „To sa však nedá odstrániť zo dňa na deň, pretože zdedíte stranícky kolonizovanú administratívu. Ak by ste neurobili žiadne zmeny, nemáte žiadnu šancu realizovať svoj program. Cestou je postupné obsadzovanie istých postov odborníkmi a nie straníckym kľúčom. Predpokladá to spoločenskú dohodu na tom odkiaľ – pokiaľ sú stranícke nominácie a kde začína odbornosť,“ konštatovala s tým, že treba zadefinovať politické posty a zodpovednosť politika za tieto posty, a štátnu a verejnú správu, ktorá nemá byť pod vplyvom politických zmien.

Na Slovensku sme podľa Ivety Radičovej tiež stále neuzavreli dohodu o sporoch okolo národnej, kresťanskej a sociálnej roviny a preto máme prerušovaný vývoj, čo bráni vzniku štandardných politických strán. Ako povedala, v prvej dekáde po novembri bolo úplne iné politické spektrum v parlamente, ako v druhej. „Jedinou parlamentnou stálicou je KDH, ale aj to zaznamenalo množstvo odštiepení. Pod to sa podpisuje potom podoba politickej scény. Opakovane sa to premieta do nedôvery voči politike a politikom u časti občanov,“ uviedla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová