Učiteľov cez prázdniny nebudú prepúšťať, odklepli poslanci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ucitel
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Prázdninové prepúšťanie učiteľov sa od nového roka skončí. Pozmeňujúci návrh k novele Zákonníka práce na utorkovom rokovaní schválili poslanci NR SR. Návrh pritom upravuje trvanie pracovného pomeru na určitú dobu pri pedagogických zamestnancoch tak, aby sa končil vždy až 31. augusta nasledujúceho kalendárneho roku, teda na celých 12 mesiacov školského roku.

Ako informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, táto podmienka nebude platiť, ak školy budú prijímať učiteľov na zastupovanie, či už z dôvodu materskej alebo rodičovskej dovolenky. Počty učiteľov, ktorí prichádzali o prácu vždy pred letnými prázdninami, boli alarmujúce. V júni ich prišlo na úrady práce 2050, pričom 1650 od prvého septembra nastúpilo do práce. Vo väčšine išlo stále o tie isté školy.

Najviac skončilo pred letnými prázdninami na úrade práce učiteľov zo základných škôl, ktorých zaevidovali 912. Po prázdninách ich z evidencie odišlo 703. Bývalý minister školstva Peter Pellegrini ešte v októbri vyhlásil, že niektorí riaditelia škôl posielajú cez leto pedagógov na úrady práce, lebo chcú ušetriť na mzdovom normatíve, ktorý ministerstvo školstva posiela na každého pedagóga na plných 12 mesiacov. „Mnohí si to potom delia ako odmeny pre tých učiteľov, ktorí na škole zostávajú,“ vyhlásil Pellegrini.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pellegrini
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR